Danas je općinu Živinice i firmu Konjuh posjetio podpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić, sa saradnicima- premijerom Vlade Tuzlanskog kanotna Seadom Čauševićem i ministrom pravosuđa Alenom Taletovićem.Domaćin delegaciji zvaničnika F BiH i Vlade TK bio je općinski načelnik Živinica Hasan Muratović, sa sardnicima- predsjedavajućim OV Mehmedom Klopćem i šefovima pojedinih općinskih službi.

  Na prijemu u općini Živinice gradonačelnik Muratović je  izložio postignuto u svim oblastima društveno-ekonomskog razvoja općine u posljednjih desetak godina , te pravce daljeg razvoja ove društveno-političke zajednice.Istakao je da na području  općine  radi  8 807 radnika, dok je nezaposleno 12 876 osoba.

  „Činimo napore na razvoju ovih prostora u svim segmentima , tako da smo postali poduzetničko-poljoprivredna općina.Ponosimo se putnom mrežom koju smo izgradili u posljednjih 10 godina u dužini od 432 km. U oblasti agrara imamo registrovanih 300 farmi, sa kojih godišnje tržištu isporučimo 10 miliona litara mlijeka.Proizvodno edukativni centar Toplica postao je prepoznatljiv po proizvodnji  kornišona, paprike i jagoda, a cjelokupna proizvodnja plasira se poznatom kupcu Vegafruit Gračanica.U narednom periodu očekujemo pomoć šire zajdnice kada je u pitanju rješavanje tolpifikacije grada, kojeg sada zagađuje hiljadu mini kotlovnica.Mada smo 2001.godine potpisali protokol sa Elektroprivredom F BiH o toplifikaciji iz TE Tuzla, taj projekat još nije pokrenut.Tražimo da se taj projekat hitno realizuje, jer sama općina to nije u mogućnosti učiniti“, rekao je između ostalog načelnik Muratović.

  Nakon obilaska proizvodnih pogona Konjuha, na sastanku kod direktora ove firme Osmana Abadžića, delaegacija je upoznata s aktuelnostima koje duže vrijeme potresaju ovu fabriku namještaja, o čemu je Abadžić rekao:

  „Mada firma ima veoma dugu tradiciju, koja datira iz 1885.godine, Konjuh je danas na koljenima! Od 1350 radnika prije tri godine, sada je u firmi zaposleno 730 radnika, kojima se duguje 8 plata. Uz to, od potrebnih 30 miliona maraka godišnjeg  prometa, proteklu godinu smo završili s gotovo duplo manjim prihodima, velikim dugovanjima i gubicima.Danas firma proizvodi i radi, a već sutra može stati zbog blokade računa od strane Hipo banke, koja traži izmirenje svih obaveza za deblokada,  a mi to u ovom trenutku nismo u mogućnosti. Želja nam je da Konjuh vratimo na staze uspješnog poslovanja, jer smo pretežno izvoznici sa 70 odsto u omjeru na domaće tržište.Jedino rješenje vidimo u prodaji dijela zemljišta i kredita od Razvojne banke F BiH od 15 miliona maraka, kako bi odužili sve banke i krenuli s normalnom proizvodnjom u vrijednosti od 2 miliona mjesečne realizacije“.

POMOĆ KONJUHU OD OPĆINE DO VLADE F BIH

  Svetozar Pudarić,  Sead Čaušević i  Hasan Muratović su iznijeli optimistične stavove u pogledu pomoći koja je potrebna za oporavak Konjuha.

  „Impresioniran sam onim što sam čuo prilikom posjete općini i posebno s kakvim entuzijazmom je postignut napredak.Imate veliki kapital samim tim što vjerujete u svoje snage, jer bez vjere u sebe nema uspjeha! Želim pomoći velikom poslodavcu kakav je Konjuh, bez obzira što je to privatna firma, prije svega jer je ona značajna za državu. Konjuh je firma s kojom smo rasli i koju poznajemo iz djetinjstva i ne bi se smjelo dozvoliti da je olako izgubimo.Vjerujemo u ozbiljnost menadžmenta i radnika Konjuha, koji imaju znanje, proizvodne kapacitete i tržište i mi možemo stati iza takve firme i pomoći joj“, rekao je Pudarić.

  Vlada TK već je dala podršku Konjuhu, a i dalje će pomagati do dolaska na zelenu granu, reako je premijer Čaušević:

  „Vlada je usvojila budžet i posvetićemo pažnju zapošljavanju, a tu je i Konjuh, koji ima iskustvo, znanje i tržište i nastavićemo pomagati.Vidjećemo u okviru programa firme Konjuh kako ćemo reagovati u pronalaženju rješenja. Bitno je da firma stane na noge, a za kriminal i sve ono što je ovog giganta pojelo iznutra istražiće se i odgovorni treba adekvatno da snose posljednice“.

  Dakle, za Konjuh predstoje bolji dani, ali i dani velike borbe da bi se prevladale nastale teškoće.Od općine do vlada kantona i F BiH neće izostati pomoć, o čemu je govorio i načelnik Muratović:

 „Konjuh je tvorac Živinica i zato ne smijemo dozvoliti da stane.Imamo iza leđa ljude koji poznaju prvredu i pomoćiće nam.Konjuh je razoren i uništen iznutra.Sadašnja mjesečna porizvodnja u vrijednosti od 700 hiljada, nakon poduzetih mjera, mora se sustići na potrebnih 2 miliona KM. Zato pod hitno mendažment mora napraviti red radnji i krenuti u hitnu akciju za prevazilaženje teškog stanja“!

    Nakon prezentacije situacije i odnosa koji su zauzele banke prema ovoj kompaniji, potpredsjednik Pudarić je u saradnji sa premijerom Čauševićem i načelnikom Muratovićem, te federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, dogovorio da delegaciju Konjuha d.d. u petak, 1.aprila,  prime predstavnici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Razvojne banke Federacije Bosne i Hercegovine, kako bi se sagledala cjelokupna situacija i pokušala pronaći rješenja za njeno prevazilaženje. /Š.Gadžo/

Sa prijema Pudarića kod općinskog načelnika Živinica Muratovića

Posjeta proizvodnim pogonima Konjuha

Susret sa menadžmentom firme-zajednički do "zelene grane"
 

Vaš komentar na članak: