skok

Živiničkim poduzetnicima danas je predstavljen Projekat Poslovne zone Ciljuge, gdje je predviđeno zaposlenje hiljadu novih radnika. Kako je poznato u ovom dijelu grada već je pri kraju gradnja Farme koka nosilja, kapaciteta 100 hiljada kljunova, te još nekoliko izglednih kapacitea za proizvodnju hrane.

Općinski načelnik mr.Hasan Muratović velikom broju poduzetnika predsatvio je mogućnosti zakupa zemlje i objekata u ovoj bivšoj vojnoj bazi Komanči:

“Područje koje ćemo dati u zakup raspolaže sa oko 650 dunuma zemljišta, sa potrebnom putnom komunikacijom, električnom energijom, dok ćemo pristupiti dovođenju vode i gradnji kanalizacije, kao bi imali svu potrebnu infrastrukturu. Ovdje se nalazi 44 montažna objekta, armirano betonska skoloništa-hangari, koji mogu poslužiti za potrebe biznisa, te niz drugih pogodnosti za poduzetništvo.Posebna pogodnost je blizina magistralnog puta, željeznice i Aerodorma Dubrave. Imaćemo svojevrstan inkubatro sporta, za naš ŽNK Fortunu, škole nogometa, te Aero klub Feniks i još nekoliko tehničkih klubova. Formiranjem sportskog letilišta stekle su se  mogućnosti za razvoj zrakoplovnog sporta, edukaciju mladih ljudi, osnivanje klubova modelarstva, jedriličarstva, padobranstva, zmajarstva i drugih srodnih sportskih klubova”, rekao je Muratović.

Zemljište i objeklti u novoj industrijskoj zoni Ciljuge biće veoma povoljne za zakup, od 0,10 KM po metru kvadratnom do 1 KM mjesečno. Poduzetnici su svakako zaintersovani za ulazak u Ciljuge, ali im treba vremena da osmisle svoje potrebe.

Mirza Tabučić je mišljenja kako bi bilo dobro dovući strani kapital i ponudit im otvaranje biznisa sa značajnijim ulaganjima. Iskustva iz Malina gdje se obrće 100 miliona Km i ima preko hiljadu zaposlenih, trebalo bi unaprijediti:

“Potrebno je u Ciljugama izgraditi svu ptrebnu infrastrukturu, kako se ne bi desilo kao u Malinama da još uvijek nema kanalizacije, a niklo je niz poslovnih objekata sa značajnim profitom. Zato bi trebalo studioznije prisutupiti i izgraditi modernu industrijsku zonu”.

Po mišljenju poduzenika Zijada Selimovića kompleks u Ciljugama je primamljiv, što bi bilo dobro da ga iskoriste živinički biznismeni:

“Mnogi od nas nismo znali za ovaj projekat i trebalo bi nam dati malo više vremena da vidmo šta ovdje ko može osnovati, kako se poslije ne bi kajali, jer je sigurno da će ovaj prostor poduzetnički oživjeti”.

Nezir Trumić je takođe ocijenio korisnim potezom davanja u zakup zemnljišta i objekata Ciljuge za potrebe poduzetništva:

“Da bi sve došlo na svoje mjesto dobro bi bilo još sačekati jedan period i prolongirati raspisivanje licitacije, a da do tog perioda se dovede voda i izgradi kanalituzacija, kako bi imali na raspolaganju infrastrukturu. Ne bi bilo dobro da tamo svi koji uđemo kopamo bunare i trošimo nepotrebno novce”.

Prijedlozi i sugestije poduzetnika dobro su došli za dalje aktivnosti oko realizacije Projekta pOslovne zone Ciljuge za 1000 radih mjesta, a posebno u onom dijelu koji se odnosi na brže dobivanje potrebne dokumentacije za ulazak u biznis./Š.G./

Vaš komentar na članak: