Prije 70 godina, 25 . novembra 1943. godine, prvim zasjedanjem ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu, udareni su moderni temelji državnosti Bosne i Hercegovine s historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

  Podsjetimo, prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a počelo je u Mrkonjić-Gradu 25. novembra 1943. godine u 19 sati. Završeno je iste noći, 26. novembra, u 4 sata ujutro.

  Ovoj osnivačkoj skupštini prisustvovalo je 247 delegata iz svih krajeva BiH, od kojih 173 sa pravom glasa. Na prvom zasjedanju, ZAVNOBiH je formalno konstituisan kao predstavništvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) Bosne i Hercegovine, ali je u stvarnosti i praksi djelovao kao njen najviši organ vlasti.
Odbornici su usvojili Rezoluciju ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inostranstvu, mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

  Ovim aktima istovremeno je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, koja nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih Srba, Muslimana i Hrvata.

  Na zasjedanju je izabrana delegacija od 58 članova koja će predstavljati BiH na Drugom zasjedanju AVNOJ-a (29. novembar 1943)./Miralem Dautović/

 Svečana sjednica Općinskog vijeća

 Povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u  osnovnim i srednjim školama općine Živinice održane su prigodne svečanosti, na kojima su učenici izveli programe, a sastojali su se iz dramskih nastupa, recitovanja, horskog muziciranja i folklora.

 Svečanosti se nastavljaju sutra, 25.novembra, kada će se održati svečana sjednica Općinskog vijeća Živinice, sa početkom u 11 sati. Sjednici će prethoditi polaganje cvijeća na partizansko spomen obilježje Karaula i spomen obilježje šehidima i palim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-95.godina u Gradskom parku u Živinicama.

Vaš komentar na članak: