Počinioci nedavno podmetnutog požara na imanju vijećnika u OV Živinice mr.Begana Muhića još nisu otkriveni.Javnost je za paljevinu velikog kompleksa sijena u selu Gračanici saznala na sjednici Općinskog vijeća Živinice 30.septembra, dok se požar dogodio prethodne noći.Ovaj palež nanio je štete od preko 4 hiljade maraka, a da vatrogasci nisu spriječili širenje vatre, veliki plamen požara bi zahvatio gospodarske objekte i kuće.

  Tim povodom Stranka demokratske aktivnosti A-sda Živinice danas je izdala saopštenje za javnost u kojem se kaže:

    U noći 29. na 30.09.2009.godine podmetnut je požar u privrednom dijelu dvorišta porodične kuće predsjednika OO Stranke demokratske aktivnosti A-sda Živinice gosp. Begana Muhića u s. Gračanica. Pričinjena je značajna materijalna šteta ali je ona minorna spram štete koja je nanesena razvoju demokratskog društva, slobodi misli i izražavanja kao i kritičkog djelovanja  prema nezakonitim radnjama i postupcima kriminalne sprege političkih i privrednih moćnika.

  Naime, gospodin Muhić i Stranka demokratske aktivnosti, na  čijem je čelu, od samog osnivanja  izloženi su pritiscima, ucjenama i prijetnjama, što je kulminiralo pljačkom  i konačno podmetanjem požara u dvorištu porodične kuće.Očigledno, cilj kriminalaca i njihovih nalogodavaca je zastrašivanje i onemogućavanje političkog djelovanja gospodina Begana Muhića i Stranke demokratske aktivnosti, koji su prepoznatljivi po  upornoj borbi za zakonit rad i vladavinu prava u našoj lokalnoj zajednici i šire. Način na koji se ugrožavaju osnovna ljudska  prava i slobode prepoznatljiv je i jasno ukazuje na moguće nalogodavce, koji se očigledno, neće zaustaviti dok ne zabrane svaki oblik demokratskog i drugačijeg mišljenja i djelovanja.

   Pozivamo nadležne institucije i pojedince da poduzmu sve kako bi se rasvjetlili navedeni kriminalni događaji, te da se spriječe napadi na imovinu i lični integritet svih građana, te pravo izabranih predstavnika građana na  iznošenje drugačijih mišljenja I stavova.

    Stranka demokratske aktivnosti podržava u potpunosti rad svojih izabranih predstavnika, a posljednje kriminalne radnje  jačaju naše ubjeđenje da smo na pravom putu i da smo teret sprezi politike i kriminala. Pozivamo sve demokratske snage  da nam se prikdruže u borbi za očuvanje demokratije, poštivanje ljudskih prava i sloboda, za čuvanje tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata, jer jedino tako možemo sebi i budućim pokoljenjima obezbijediti život dostojan čovjeka./Press služba A-sda Fahrudin Bešić/

                              

Vaš komentar na članak: