Poziv:Nevladin sektor o ratnim zločinima

Pozivamo Vas da učestvujete na Lokalnim konsultacijama sa predstavnicima lokalne zajednice, nevladinog sektora i lokalne uprave, o osnivanju Regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u bivsoj SFRJ (REKOM), koje će biti odrzane u subotu, 14. novembra 2009. godine u Vlasenici (u Motelu „M“) od 10 do 16 sati.

   Zašto REKOM?
 
  U post-jugoslovenskim društvima, ratni zločini koje je počinila druga strana se ističu, često i preuveličavaju, dok se vlastiti relativizuju, minimiziraju i pravdaju zločinima drugih. Postoji jaka identifikacija i solidarnost sa optuženima za ratne zločine iz vlastite zajednice i olako optuživanje drugih. Žrtve su zaboravljene u javnosti, bitne su samo prilikom ceremonija. Sudbina  preko 16.200 nestalih ( u BIH preko 12 000 osoba koje se jos vode kako nestale) je još uvek nerazjašnjena a brojne grobnice neotkrivene. Ne postoji politički interes za utvrđivanje činjenica o tome šta se desilo u prošlosti, a izostaje i neophodan je pritisak kritičke javnosti.

  O ovim i mnogim drugim temama biće raspravljano na predstojećim konsultacijama.

  Konsultacije organizuju, član inicijative za REKOM – Udruženje “Porodice žrtava rata Vlasenica 1992-95“ u saradnji sa nacionalnim koordinatorom za Bosnu i Hercegovinu Helsinškim odborom za ljudska prava u RS, sa sjdistem u Bijeljini.

  Sa željom da Konsultacije budu uspješne i konstruktivne, srdačno Vas pozdravljaju Dževad Bektašević, predsjednik Udruženje”Porodice žrtava rata Vlasenica 1992-95” i Aleksandra Letić – Helsinški odbor za ljudska prava u RS nacionalni kordinator za BIH –  Koalicija za REKOM