Imena novih ministara koji su ispred Stranke demokratske akcije predloženi u sastav Vlade Tuzlanskog kantona podigla su prašinu u javnosti, budući da se iz različitih izvora pojavljuju informacije o njihovim navodnim malverzacijama i zloupotrebama položaja i ovlaštenja, koji datiruju i do prije sedam ili osam godina, kada neki i nisu bili na funkcijama na kojima su sada.

  Jedan od takvih je i Asim Aljić – šef Službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove Općine Živinice. Najozbiljniji je kandidat za ministra za boračka pitanja u novom sazivu Kantonalne Vlade.

  Četrdesetšestogodišnji Asim Aljić iz Živinica, kadar Stranke demokratske akcije, trenutno je šef Službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove u Živinicama.Kako smo saznali Aljić je navodno, zbog osnovane sumnje, obavljajući poslove šefa Službe za geodetske i imovinsko-pravne poslove ove Općine, počinio krivično djelo – Zloupotreba položaja i ovlaštenja.

  Naredba za provođenje istrage donesena je 19. januara ove godine. Kako je istakao Aljić za RTV Slon, malverzacije i razne priče o navodnim optužnicama i istragama protiv njega počele su nakon što ga je Stranka demokratske akcije predložila za ministra za boračka pitanja.

  "Interesantno je da se datum prijave poklapa sa datumom kada sam predložen za ministra za boračka pitanja u novom sazivu Vlade TK", kaže Aljić.

  "Ta prijava se odnosi na slučaj dodjele nekog zemljišta kada ja uopće nisam radio kao šef ove Službe. I prije je bilo anonimnih prijava, ali nikada protiv mene nije podignuta optužnica, niti sam nešto mimo Zakona uradio", kaže on.

  29. novembra 2007. godine Kantonalno tužilaštvo je donijelo naredbu o obustavi još jedne istrage protiv Asima Aljića, zbog nepostojanja dovoljno dokaza da je počinio krivično djelo – Zloupotreba položaja i ovlaštenja.

  Također, u septembru 2008. godine donijeta je naredba o obustavi još jedne istrage, opet zbog nepostajanja dovoljno dokaza da je Aljić počinio zloupotrebu položaja-ovlaštenja.

  Kako je istakao Amir Fazlić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzla konačna lista svih ministara koji su predloženi ispred Stranke demokratske akcije u novi sastav Vlade Tuzlanskog kantona, bit će objelodanjena i potvrđena u petak. Tad bi se trebala znati i imena ministara unutrašnjih poslova i poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva./Dino Durmić/

Vaš komentar na članak: