U svijetu pa i našoj zemlji  se pomjeraju granice ka višem  kada je riječ o postignutom u ostvarenju težnji da žene imaju jednake šanse i mogućnosti kao i muškarci, ali je očigledno da još postoji nejednakost na štetu žena gotovo u svim oblastima privatnog i javnog života. Poboljšanje po žene je sporo krčilo put ka ravnopravnosti, a dovoljno je podsjetiti se na samo prije 30-tak godina, kada se u nekim sredinama nije dozvoljavalo ženskoj djeci dalje od četiri razreda osnovne škole, a bilo je i drugih zastranjivanja na štetu žena. Ipak, danas nema neke razlike u pogledu prava i korištenja tog prava u obrazovanju između muških i ženskih, te seoskih ili gradskih sredina. Ali, jedina kočnica ovdje bi mogao biti socijalni status, pa koga pogodi!

 
 U našem gradu predstojeći 8.mart će biti obilježen prigodnim sadržajima, čime  se nastavlja kontinuitet  stogodišnjeg obilježavanja ovag značajnog datum žena u borbi za njihovu ravnopravnost. Na 8.mart prepoznatljiva je pažja prema pripadnicma ljepšeg pola, ali bi one željeli da im takav bude svaki dan.
 
  „Svakog 8.marta smo okružene pažnjom, u firmi nas poštuju, prigodne poklone dobijemo, a mi to svojim radom i zaslužimo“, kaže nam zaposlenica u Salonu namještaja Iverexa u Živinicama Elvisa Hodžić.
 
  Salon namještaja Iverexa jedan je od najvećih u Bosni i Hercegovini i zaposlene u ovom prodajnom objektu nastoje postići što bolje rezultate, o čemu nam je govorila Fatima Hodžić:
 
  „Povelik je salon, ima sve što je potrebno svakom domaćinstvu i izlazimo u susret našim kupcima, s tim da prilikom kupnje namještaja, bijele tehnike  i druge „kabaste“ robe imamo besplatan prevoz. Zadovoljne smo postignutim rezultatima, borimo se za još više, a kada je riječ o ravnopravnosti sa jačom radnom snagom, zna se šta  „mi“ možemo a šta „oni“, tako da uvijek nađemo zajedničku“.
 
  I Fata Halilović isitiče da bi bilo dobro kada bi u svim firmama ženama bilo kao u Iverexu:
 
  „Nemamo nekih primjedbi, kako radimo tako i zaradimo, plate su redovno, odnos rukovodstva prema nama je kao i prema ostalim, svi smo kao jedan tim i nastojimo postići što bolje rezultate, od proizvodnje do prodaje“.
 
  Postoje komisije  o ravnopravnosti polova na raznim nivoima koje pozivaju institucije i pojedince da se svakodnevno zalažu za dostizanje stvarne ravnopravnosti polova u svim područjima djelovanja, kako bi se ostvarili izvorni principi borbe za jednaka prava žena i muškaraca.
 
Karanfili, raznobojne ruže i ciklame za živiničke dame 
  
  U gradu se već osjeća da je praznik žena pred vratima. Postoji nekoliko štandova gdje se nudi za kupnju razno cvijeće. Tako je i na lijepo uređenom štandu kraj popularnog Mocarta, gdje obitelj Husić svake godine priprema lijepe poklone za živiničke dame.
 
   „Cijene su nam iste kao i prošle godine, tako da karanfile prodajemo po  1,50 KM,  ruže su 3 do 4 KM, dok cvijeće u saksijama nudimo od 3, pa 7, 10 ili 12 Km, a ima i onih po više desetina KM“, kaže nam Šefika Husić, kojoj pomažu Amra i Alma, kako bi zadovoljile sve većim potrebama naših sugrađana da svojim miljenicama poklone lijepe cvijetne aranžmane.
 
  I dalje prema Gradskoj tržnici osjetno je povećan broj štandova na kojima se takođe nalaze razne vrste cvijeća, tako da se može izaći u susret i najprobirljivijim darodavcima lijepih poklona./Š.G./

Fatima, Elvisa i Fata-radni zadaci na prvom mjestu

Štand okićen raznobojnim cvijećem čeka svoje mušterije
 

Vaš komentar na članak: