Vaskrs je najveći hrišćanski praznik. Toga dana je Gospod Isus Hristos vaskrsao iz mrtvih, pobjedio smrt i svima ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na zemlji darovao vječni život. Zbog značaja ovoga praznika, svaka nedelja u toku godine posvećena je Vaskrsu i svaka nedelja je mali Vaskrs.

  Vaskrs spada u pokretne praznike i praznuje se poslije jevrejske Pashe, u prvu nedelju poslije punog mjeseca koji pada na sam dan proljećne ravnodnevnice, ili neposredno poslije nje, nikada pak ne prije te ravnodnevnice. Najranije može da padne 4. aprila, a najkasnije 8. maja po novom kalendaru.

  Za Vaskrs su, takođe, vezani lijepi običaji u  narodu. U cijelom hrišćanskom svijetu za ovaj praznik je vezan i običaj darivanja jajima.Jaje je simbol obnavljanja prirode i života. I kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i koji ga primaju.

 Jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja, koji se nije iskorijenio, čak ni u gradovima, jeste farbanje jaja za Vaskrs. Vrijedna domaćica, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boji (farba) na Veliki petak, u dan kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su sve  misli upućene na strašni događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

    VASKRŠNJA ČESTITKA

  GRAĐANIMA PRAVOLSAVNE VJEROISPOVIJESTI UPUĆUJEMO ISKRENE ČESTITKE U POVODU PREDSTOJEĆEG VASKRSA.ŽELIMO DA RADOST VASKRSA PODIJELITE SA SVOJIM NAJBLIŽIMA, PRIJATELJIMA I KOMŠIJAMA.
/Uredništvo Portala/

Vaš komentar na članak: