U svijetu je odavno razvijena visoka tehnologija proizvodnje raznih jela, pa i poslastica. Ono što su Mocartove kugle za Salcburg, tako je Saher torta za Beč. Priča je počela tako, što je knez Meternih 1832. godine naredio svojoj dvorskoj kuhinji da za njega i njegove visoke goste kreira poseban dezert.

  Ali glavni šef kuhinje je bio bolestan, pa je 16-godišnji Franc Saher, šegrt na 2. godini zanata, morao da preuzme zadatak i pri tome izmisli osnovni oblik po njemu nazvane torte, u čemu je doživio svjetsku slavu.

 I naše mlade sugrađanke imaju smisla za poslastice, posebno su maštovite u izradi raznih torti. I prije nego su završile srednju školu, baš kao i Saher, Šaha Ćasurović i Mirela Siočić su ispraksale ovaj slatki zanat, kod kojih mnogi dolaze da im naprave torte za svečane prilike.

 "Počele smo prvo raditi za sebe, ali kako bi nam ko dolazio u goste hvalio bi nas da je to super i da niko ne zna napraviti tako lijepe torte. Zato smo prije 6 mjeseci počele praviti ove domace naše torte, koje su ukusne i lijepe za oko. Same kreiramo i pravimo razne oblike, ali rado poslušamo i mušterije, koje takođe mogu pomoći u krajnjem lijepom izgledu torte. Zato smo izašli u susret nedavno Udruženju Armija zmajeva i napravili smo tortu za njihovu godišnjicu, pa smo dobile pohvale i od predsjednika Fudbalskog saveza BiH Begića, koji kaže da ni u Sarajevu nema takvih torti", kažu nam Šaha i Mirela.

 Prema pričanju mušterija torte iz kućne radionice Šahe i Mirele su najjeftinije i veoma su kvalitetne, ne samo za jesti već i estetski se doimaju. Cijene torti se kreću od 30 KM pa nadalje, a najviše se traže za dječije rođendane, svadbe i druge svečane prilike.

 "Za božićne praznike i Novu godinu preporučujemo torte u obliku djeda mraza, jelke, snješka i sličnih karakteristika kada su u pitanju predstojeći praznici", istče Šaha.Ne preostaje nam ništa drugo već da preporučimo pravi izbor deserta za vaše svečane prilike koje uskoro predstoje!/Š.G./

Najnovija navijačka poslastica

Dok se u BiH ne  naparavi koridor V-c mali Huso će pojesti mnogo ovakvih torti

Kao iz bajki – Hiljadu i jedna noć
 

Vaš komentar na članak: