Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Živinice, realizovala je projekat pomoći prikupljanja knjiga za Bošnjake na Kosovu. Naime, radi se o donaciji od 2.500 udžbenika za učenike srednjih i osnovnih škola za područje regije Prizren, gdje  živi najveći broj Bošnjaka. Delegacija Bošnjačkog savjeta Kosova iz opštine Dragaš Nuhija Tahirovci i Redžeplar Adnan  izrazila je zahvalnost živiničkom „Preporodu“ na velikoj pomoći.

  "Nakon uspostavljanja saradnje sa BZK „Preporod“ Tuzlanskog kantona,  Živiničani su vrlo brzo reagovali i krenuli su u realizaciju projekta jedan učenik jedna knjiga. Ova pomoć nama na Kosovu mnogo znači, jer mi dolje imamo problema u školstvu. Hvala „Preporodu“ Živinice i predsjedniku Sakibu Aljiću. Nadam se da će ovo biti primjer i drugim da uspostave saradnju sa Bošnjacima Kosova", kazao je Nuhija Tahirovci.

  Profesor književnosti Redžeplar Adnan, istakao je probleme zbog nedostatka udžbenika u osnovnim a posebno u srednijm školama.
 
  "U opštini Dragaš školu pohađa oko 700 učenika, a nastava se odvija na bosanskom jeziku. Vlada Kosova je obezbijedila udžebinike za učenike osnovne škole koji su besplatni, ali to je nedovoljno. U srednjim školama nemamo udžbenike i ova pomoć  mnogo znači",  istakao je Adnan.

  Sakib Aljić, predsjednik BZK „Preporod“ Živinice, naglasio je važnost pomoći Bošnjacima Kosova, te se zahvalio izdavačkim kućama „Buybook“ Sarajevo, „Nam“ Tuzla i knjižarama Zahirović i Hamidović, koji su pomogli realizaciju projekta./Sanel Mumić/

Današnji razgovori u Preporodu o značajnoj donaciji i potrebi dalje saradnje

 

Vaš komentar na članak: