Pripreme za sutrašnju manifestaciju obaranja Guinnessovog rekorda u najmasovnijem bečkom valceru privode se kraju. Organizatori manifestacije, Radio Kameleon uz izvršnog producenta Agenciju Colosseum i Univerzitetski plesni klub Tuzla, očekuju sutra 7.maja na Trgu slobode u Tuzli, oko 10 000 osoba! O ovome su javnosti govorili na danas upriličenoj press konferenciji u Tuzli.

   Sve je spremno za projekat dobre volje, manifestaciju ljubavi, prijateljstva i zajedništva. Proteklih mjeseci u organizaciju ovog projekata uključeno je oko 250 osoba što dodatno pokazuje sa koliko su ozbiljnosti i profesionalnosti organizatori ušli u realizaciju ideje Zlatka Berbića, vlasnika Kameleon radija. I pored toga što projekat nije podržan niti od jedne instance federalnih i državnih vlasti nije se posustalo i istrajalo se u nakani da se iz Tuzle, 7.maja svijetu pošalje slika prave Bosne i Hercegovine a ne onakve kakvima je neki vide. Treba pomenuti da su svestranu podršku ideji dobra pružili Tuzlanski kanton, Ministarstvo za kulturu Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Tuzla te općine Lukavac, Gračanica i Živinice. Naravno tu su i partneri u projektu Ambasada Republike Austrije u BiH, Evropski pokret u BiH i Općina Tuzla. Posebnu zahvalnost organizatori iskazuju i prema svojim poslovnim partnerima koji su se sponzorstvima zdušno uključili u projekat.

  “Ovo je sigurno najljepša priča koja će biti ispričana ove godine”, kazao je tvorac ideje Valcera i vlasnik Kameleon radija Zlatko Berbić. “Očekujemo oko 10 000 osoba da se druže sa nama na Trgu slobode. Imamo 15 izvođača koji su, vjerovali ili ne, kada su vidjeli da imamo problem sa finansijama, pristali da dođu i da nastupe besplatno.”

  Projekat obaranja Guinnessovog rekorda u najmasovnijem bečkom valceru ideja je za koju je Radio Kameleon ovih dana dobio priznanje Evropskog pokreta u BiH za najbolji evropski projekat godine. Vršilac dužnosti predsjednika Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo najavio je da će već danas upoznati partnere u Evropskom parlamentu sa ovim projektom, pozitivnim impulsima koje on šalje a sve u namjeri da im se da argument više za raspravu na sjednicama Parlamenta o potrebi što skorijeg ukidanja viznog režima građnima BiH.

   “Ovo je prilika da na važan dan za Evropu i svijet jer se radi i o obilježavanju 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom, Tuzla bude u centru pažnje po nečemu lijepom, po plesu”, kazao je načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović. A imamo šta svijetu pokazati i to će biti dobra promocija i Tuzle i Bosne i Hercegovine”.

  Projekat obaranja Guinnessovog rekorda u najmasovnijem bečkom valceru doprinio je i omasovljenju plesa kako u gradu Tuzli tako i u Tuzlanskom kantonu. Tome svjedoči i činjenica da se u projekat uključio veliki broj osnovnih i srednjih škola. Samo iz tuzlanske osnovne škole Tušanj bečki valcer će plesati 100 plesnih parova. Samim tim ispunjena je misija Univerzitetskog plesnog kluba Tuzla, omasovljenje plesa na našim prostorima, podcrtao je danas predsjednik tog kluba Samir Mačković.

   Treba reći da dosadašnji rekord u bečkom valceru drži Beč sa 317 plesnih parova. Organizatori tuzlanskog, bečkog valcera vjeruju da će sutra postaviti novi rekord.  “Valcerom branimo Tuzlu”, poručuju, pozivajući sugrađane da u što većem broju dođu na Trg slobode, uživaju u raznovrsnom muzičkom dijelu programa i budu dio jedne od ljepših priča koja će se, sutra naveče već od 17 sati dešavati u Tuzli./PR TIM/

Sa današnje press konferencije
 

Vaš komentar na članak: