Uprava Košarkaškog kluba „Živinice 78“ održala je press konferenciju povodm prekida 8. kola prevenstvene utakmice u Tuzli protiv OKK „Sloboda“ u Tuzli održane 21. Januara ove godine koja je završena rezultatom 99:59.

 Naime, Uprava živiničkog kluba, trener i igrači izrazili su nezadovoljstvo samom organizacijom utakmice, suđenjem i nekorektnim odnosom domaćih navijača. Sudijska trojka  Nermin Sejdinović, Adi Selimović iz Tuzle i Emir Agić iz Banovića, odigrala je najveću ulogu u neregularnosti cijelog susreta i pokazala svoj neprofesionalizam.

  U saopćenju piše da, u završnici utakmice zbog nesportskog poteza igrača Slobode Aleksandra Pejića nad igračim KK Živinice 78 Denisom Meštrićem, sudije  nisu svirale prekršaj, te da je istom igraču ukazana pomoć i iznesen je na nosilima. Zbog gestikulacije trenera gostiju Marija Sovića, sudija Sejdinović je dodijelio tehničku grešku a poslije prigovora  i isključenje.

  U završnici utakmice, nakon navedenog incidenta, kada je igrač Slobode Pejić udario iza leđa sa dvije pesnice Meštrića, koji su bili udaljeni svega metar i po od trenera Sovića i sudije Selimovića koji nije svirao prekršaj, ekipa KK Živinice 78 se povukla sa terena 2,5 minute prije kraja. Komesar utakmice Zijo Salković ušao je u svlačionicu i pritiskom i obećanjima da neće biti sankcija uspijeva vrattiti pet igrača na teren-tvrdi trener Sović.

  U klubu ističu da se ovakvim potezom išlo na opciju da se ponize gostujući igrači, koji su posljednje 2,5 minute susreta držali loptu bez igre, dok su domaći igrači za taj period ubacili 20 koševa.

 "Najveću odgovornost ima sudija Nermin Sejdinović koji je od samog početka preuzeo rezultat pod svoju kontrolu a na štetu gostujuće ekipe. Nije svirao očigledne prekršaje koje su napravili domaći igrači. Mi smo se obratili službeno Košarkaškom savezu BiH, da  u derbijima, kakav je bio između OKK „Sloboda“ Tuzla i „Živinice 78“ ne delegiraju sudije koji nemaju iskustva  i koji neće podleći pritisku domaćina", kazao je predsjednik kluba Amir Alagić.

  Trener Marijo Sović ističe, da su pojedini novinari i portal tuzlarije neobjektivno izvještavali sa utakmice o incidentu koji se dogodio, što ukazuje na neprofesionalizam i neobjektivnost.
 
  Zbog visoke kotizacije i taksi sudaca i komesara posavlja se pitanje: Da li je takmičenje zbog njih ili zbog sportista, klubova i publike!?

  Zbog svega navedenog KK Živinice 78 će uložiti službeni prigovor Takmičarskoj komisiji i regionalnom košarkaškom savezu Tuzla, koji je organizator takmičenja. KK Živinice 78 očekuje da će se OKK Sloboda Tuzla javno ograditi i izvinuti zbog negostoljubivog odnosa svojih igrača i piblike na navedenoj utkamici, a Košarkaški savez također preduzeti kaznene mjere prema komesaru i sudijama koji su doveli do navedenog incidenta. U protivnom Uprava kluba KK Živinice 78 će ozbiljno razmotriti  donošenje odluke o napuštanju takmičenja./S.Mumić/

Sa današnje press konferencije KK Živinice 78 Dino kafa
 

Vaš komentar na članak: