Danas je u prostorijama OO SDA Živinice održana press konferncija posvećena esencijalnoj listi lijekova u Tuzlanskom kantonu, a o ovoj temi je ogovrio šef Službe za odnose sa javnošću i medije prof. Ramiz Glavić.

 Presica je započela osvrtom na slogan SDP-a "Država za čovjeka", te komentarisanje teškog života ljudi, kojima se još nameće veće izdvajanje za lijekove!

 "Taj čuveni slogan "Država za čovjeka" je čini se vrlo često inspiracija raznim političkim kritičarima, ali i slobodnim, nepristrasnim posmatračima političke scene, pa i samoga "čovjeka" u posljednjih par mjeseci. A možda ako ste žena, zašto ne biste pomislili da li se to može i preinačiti u "Državu za ženu", pa se malo "poigrali" i sa takvom verzijom prvobitnog slogana.

 U periodu iznenađujućeg negativnog trenda odnosa vlasti prema finansijski oskrnavljenom"čovjeku", koji se vrlo često pita da li će danas moći obezbijediti i ručak i večeru svome domu. Tuzlanski kanton je dobio novu brigu:"Da li će "čovjek" moći da priušti sebi i najosnovnije lijekove i da barem minimalno poboljša kvalitet svome već narušenom zdravlju"? Esencijalna lista Tuzlanskog kantona je odnedavno siromašnija za čak jednu trećinu lijekova nezaobilaznih a u tretmanu težih hroničnih bolesti poput dijabetesa melitusa, epilepsije, crijevnih bolesti i drugih. Ministica zdravstva u Vladi TK dr.Nada Pavličić-Čalić je uz pomoć njoj podobnih ljekara-ekonomista i pravnika kreirala listu lijekova na kojoj  se nalazi 532 lijeka na A listi (lijekovi koje 100 odsto finansira fond) i 6 lijekova na B listi ( uz subfinanisanje) za koju je utrošeno 34 miliona KM.Iz ministarstva dolazi uvjerenje da je lista pravljena na osnovu  Federalne liste lijekova, što se naravno uvijek može provjeriti, a odgovorno tvrdim da nije tačno! Samo osvrtom na listu lijekova iz ZDK, gdje je njihova ministrica zdravstva prim.dr.sci.Senka Balorda sa svojom ekipom kreirala listu lijekova na kojoj se nalazi 612 (čak 80 više) lijekova na A listi i 42 (32 više) lijeka na B listi sa utrošenih 20 miliona KM ( 14 miliona KM manje) možemo zaključiti da je ta Federalna lista drastično varirala.

 Naime, ovdje se ipak radi o klasičnom podlijeganju farmaceutskoj korupciji (određene famrmaceutske firme plate izvjesne sume novca nadležnim organima da plasiraju u javnost njihove proizvode neovisno o tome koliko oni koštaju), što na prvi pogled, reći ćemo, nije ništa novo, ali ako znamo da upravo ovakav postupak vodi sve bolesne na području TK na rub egzistencionalne propasti, gdje se pojedini primoravaju da izdvoje do 200 KM i samim tim guraju u veću bolest i smrt, a zdravstveni radnici koji su prva linija kontakta sa pomenutima, bivaju najviše izloženi njihovom protestu i pritisku, ne preostaje ništa drugo nego da odlučno stanemo i usprotivimo se izuzetno lošim i nepromišljenim  ( koruumpiranim i pohlepnim) odlukama.

 Da li će ministrica sama shvatiti šta je napravila, pa će sama odstupiti sa funkcije, ili će izazvati izuzetan bijes svojih sugrađana pa biti primorana da napravi taj korak, ostaje da se uvjerimo sami. Ili će možda ipak biti treći scenario, kada će samo ostati "Država za ženu", istakao je prof.Glavić! /Služba za odnose sa javnošću i medijima/

Sa press konferencije SDA Živinice
 

Vaš komentar na članak: