Danas je u BKC-u Tuzla održana press konferencija posvećena projektu Odgovornog upravljanja medicinskim otpadom, koji implementira Centar  za ekologiju i energiju Tuzla, u saradnji sa partnerskom organizacijom MDP inicijativa Doboj i uz finsijsku podršku Evropske unije.

  Novinarima su na ovu temu govorili Stanko Blatnik iz Instituta IPAK Velenje, dr. Nermina Mehmedović iz Zavoda za Javno zdravstvo TK, Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju Tuzla i Emir Arpadžić, Društvo za istraživanje i razvoj.

 Nagomilavanje otpada i neadekvatno zbrinjavanje postalo je globalni problem čovječanstva, sa tendencijom sve iraženijeg ugrožavanja razvoja održivog okoliša.U BiH jedan od većih okolišnih problema predstavlja upravljanje opasnim i neopasnim otpadom koji završava, pored postojećijh već poprilično punih gradskih deponija i na velikom broju divljih deponija, formiranih pored puteva, rijeka, potoka, naselja i sl. mjesta.U ukupnom zagađenju okoliša medicinski otpad ne zauzima veliki dio, ali je on potencijalno među  najopasnijim vrstama otpada, jer može dovesti do zaraze i trovanja.

  „Medicinski otpad je opasniji od nuklearnog zato što taj otpad u nuklerarkama je kontrolisan i ograničen, dok medicinski otpad je slobodan i nalazi se svugdje oko nas.Poseban je problem što medicinski optada može sadržavati radiokaktivne suspstance. Za kratko vrijeme naš Institut je mnogo napravio, obavili smo anketiranje o tome gdje se skladišti takav otpad, uradili smo web stranicu, propagandni materijal i drugo što je potrebno za animaciju društva da poduzme mjere na zbrinjavanju medicinskog otpada“, rekao je Stanko Blatnik – Institut IPAK.

  Džemila Agić je istakla kako Evropska unija izdvaja značajna sredstva za prevladavanje teškoća zbrinjavanja medicinskog otpada:

  „EU je prepoznala važnost ovog projekta u koji smo se uključili i trajaće dvije godine.Obavićemo istraživanja o stanju otpada na području sjeveroistočne Bosne i izraditi odgovarajuću studiju, kojom ćemo definisati na koji način sanirati i upravljati medicinskim otpadom, a sve to zajedničkim radom predstavnika vlasti, zdravstvenih ustanova, biznis sektora i mreže nevladinih organizacija“.

  Procjenjuje se da BiH godišnje generiše u prsojeku 32 500 tona medicinskog otpada, sa proizvodnjom svake općine do 5 kubnih metara medicinskog otpada na dan, a za sjeveroistočnu Bosnu ovo iznosi oko 200 kubnih metara otpada na dan./Š.Gadžo/

Učesnici press konferencije

Veliki broj novinara potvrdio zainteresovanost medija za problematiku medicinskog otapda
 

Vaš komentar na članak: