Povodom početka VIII TKT festivala danas je u hotelu Tuzla održana  press konferencija za novinare, kojima su se obratili Vlado Kerošević, prof Srđan Vukadinović, Damir Altumbabić i reditelj Goran Damjanac, s čijom se dramom Totovi  sutra uveče otvara ova tradicionala pozorišna manifestacija.

  "Ovo je osma godina kako  traje naša kontinuirana kulturna misija.Tokom trajanja festivala obilježićemo 100 godina od rođenja grandioznog stvaraoca Meše Selimovića.Jedini smo dva puta u osam godina radili njegova nenadmašna književna ostvarenja Tvrđavu i Derviš i smrt", reako je glumac Vlado Kerošević.

 Srđan Vukadinović je istakao da se festival održava pod motom tetar i sumnja, zato što kroz period recesije, koja bude i odlazi, teatar ostaje, što znači preispitivanje sebe i svog stvaralaštva.Pokazalo se da opstajemo uprkos krizi.Čak šta više tokom godine od svih pozorišta u BiH mi imamo 8 premijera i to je nedostižno za ostale, koji  jedva sastave dvije premijere, osim banjaličkog pozorišta sa 6 godišnjih premijera.

 Premijernim izvođenjem  „Totova“, autora Ištvana Erkenja, u režiji Gorana Damjanca, sutra se otvara  VIII TKT Fest, a reežiser Damjanac je za Fest pipremio još jednu dramu:

  "Osim Totova koji otvaraju festival pripremio sam i Hanibala podzemnog koji je na repertoaru 30. marta.Tretira temu novca kao sredstvo porobljavanja, gdje je Hanibal vlasnik, a osvaja se umjesto oružjem kreditnim kamatama".

  Ukratko o sutrašnjoj predstavi TOTOVI:

  Porodica Tot živi u jednom mađarskom selu, u atmosferi cvrkuta ptica, mirisa borove šume i ugodnog zujanja vjetra. Njihov sin jedinac se bori u drugom svjetskom ratu, na ruskom frontu. On im piše da je uspio da nagovori svog nervno rastojenog majora da dođe u goste kod Totovih na dvonedjeljno odsustvo, kako bi ovaj oporavio svoje živce u miru seoske idile. Zauzvrat, major je njihovom sinu, zastavniku Tot Đuli, vojna pošta 707/7, obećao prekomandu sa fronta u njegovu toplu bataljonsku kancelariju. Totovi, presrećni zbog ovoga, vrše ’generalno spremanje’ kuće, dvorišta, pa i sela, kako bi se dobročinitelj njihovog sina osjećao što bolje kod njih. Ali, gospodina majora nije lako ugostiti.

  Repertoar Dana akademskog teatra, koji traju od 27. marta do 6. aprila 2010. godine sadrži niz zanimljivih predstava od kojih se neke i premijerno izvode.Dan nakon otvaranja, u nedjelju,  otvara se izložba u povodu obilježavanja 100 godina  rođenja Meše Selimovića, te „Meša Selimović“ na sceni Tetara kabare Tuzla autora Srđana Vukadinovića./Š.G./

Altumbabić, Vuletić, Kerošević i Damjanac

Sve medijske kuće  kantona pokazale interesovanje za press i VIII TKT Fest
 

Vaš komentar na članak: