Na periferiji Priluka, u šumskom pojasu Dubrava ovih zimskih dana vlada prava jagma za ugljem, koji se nalazi među jalovinom, što nastaje sa rudnih polja površineke eksploatacije uglja RMU Banovići.

  "Nema posla, a od nečeg se mora živjeti. Svakodnevno ovdje bude bar 500 ljudi koji na ovaj način preživljavaju. Ja najradije dolazim noću jer mi je lakše, pošto nas se okupi stotinjak. Iamamo potrebnu "rudarsku" opremu jer nailazimo na velike komada, teške preko 50 kg. pa ih moramo razbijati", kaže jedan od učesnika na "rudištu" Dubrave iznad Priluka.

  Osim mještana Priluka ovdje dolaze i iz susjednih sela, pa i Prokosovića. Za jedan dan mogu sabrati tonu uglja koju prodaju po 120 KM, dok je na vreću cijena 6 KM.

  Za "eksploataciju uglja" se ne plaše, jer ističu da je to odbačena jalovina i da se na nju u Rudniku Banovići više ne računa, što je isto kao kad bi neko zabranio sirotinji da ne traži hranu iz kontajnera.

 Prije dvije godine u Živinicama je formiran Koordinacioni odbora za zaštitu šumskog pojasa Dubrava i naselja Priluk, Šerići, Suha i Barice, koji su ugroženi od odlagališta čvrste mase PK Grivice, iz sastava Rudnika mrkog uglja Banovići. Kažu da je odlagalište aktivno i među jalovinom ima dovljno uglja da se prezimi, ali i zaradi za život, a što se tiče ekološke ugroženosti kraja-neka pričeka bolja vremena-kažu sakupljači odbačenih komada uglja!/Š.G./

Vaš komentar na članak: