Da se od svog rada može lijepo živjeti i sa zemlje potvrđuje primjer uzornog poljoprivrednika Izeta Poljića iz Priluka.U nevelikom posjedu od nepunih 2 dunuma razvio je raznovrsnu proizvodnju voća i povrća, te podigao mini farme tovnih pilića, uzgoja zečeva orijaša i tov bikova.

 "Moja radna deviza glasi  od svega pomalo i kvalitetno za dobar život. Moja tročlana porodica se angažovala na proizvodnji raznog povrća i primjenom savremene agrotehnike imao sam dobre prinose, uprkos velikoj suši. Malo gdje je postignut  takav prinos kao kod mene, počev od paradaiza, paprike, krastavaca do buranije i ostalog povrća, koje je dalo maksimalan rod", priča nam Poljić.

 Zanimljivo je istaći da gotovo sve što proizvede sa zemlje  preradi u zdravu hranu, na tradicionalan narodni način, o čemu kaže:

 "Dok je povrće na cijeni ja ga prodajem, a čim cijene počnu padati prerađujemo ga u finalni proizvod, kao što je paradaiz sos bez konzervansa, kisele paprike i krastavce, a po prispjeću voća pravimo razne vrste pekmeza od slatkih, kiselih i divljih jabuka, kojih ima u obližnjima šumama. Takođe proizvodimo i džem od šljiva, koje su ove godine dobro rodile".

 Kada je riječ o plasmanu proizvoda i tu  nema teškoća, jer je dugogodišnjim radom stekao povjerenje u kvalitet zdrave domaće hrane, tako da gotovo sve ide za poznate kupce. Najbolji kupci su mu  komšije i poznanici i da nije njih morao bih proizvode nositi na pijacu. Kaže da bi rado proširio proizvodnju, ali:

 "Za moju tročlanu porodicu ovo što sada uradim je dovoljno, radimo dnevno 16 sati i uvijek smo mobilni. O povećenju proizvodnje još ne razmišljamo, jer je teško postići više bez značajnijeg podsticaja, kako bi s našim proizvodima parirali uvozu".

  Ovogodišnja suša i jaka protekla zima nisu išli na ruku poljoprivrednicima, pa su i Izetova dva plastenika stradala. Zahvaljujući proglašenju vanrednog stanja stekao je pravo na naknadu štete, ali nedovljno:

 "Imao sam dva plastenika po 200 m2 i tokom zime potpuno su uništeni. Ta dva plastenika su me koštala oko 7 hiljada KM, a komisija je procjenila štetu na 482 KM, od čega sam dobio 403 KM, pošto je razlika isplaćena službenom licu za procjenu štete. Većinu oštećenog  materijala nisam mogao iskoristiti, pa sam napravio samo jedan plastenik, koji je dao odlične rezultate", ističe Poljić.

 Osim povrća Izet Poljić postiže zapažene rezultate i kada je u pitanju uzgoj australskih zečeva orijaša, tovljenih bikova i pilića.

 "Uzgoj zečeva orijaša se pokazao unosnim, jer jedan komad dostiže težinu i do 8 kg. U ovom turnusu imam stotinu komada i optimalnu težinu će dostići do kraja godine. Kada je riječ o tovu bikova ova godine je nepovoljna zbog suše, te su trenutno kapaciteti za tov prazni", kaže vrijedni prilučki poljoprivrednik  Izet Poljić./Š.G./

Izet pokazuje primjerak zeca orijaša

Plastenička proizvodnja povrća

Dobar rod šljiva završiće u teglama
 

Vaš komentar na članak: