Živinički poljoprivrednici su među najvećim proizvođačima mlijeka kod nas, sa proizvodnjom od 10,5 miliona litara godišnje. Osim na valastim imanjima naši poljoprivrednici i farmeri obrađuju 1500 hektara državnog zemljišta u Sprečkom polju. Među brojnim farmerima ističe se i Husein Butković iz Bašigovaca /slika na naslovnici/, čija farma trenutno ima 27 muznih krava. O svom radu kaže:

 
 "Nije nimalo lako ali od nečeg se mora živjeti. Uz velike napore uspijevamo se održati. Dnevno predajem 300 litara mlijeka firmi Milkos i zadovoljan sam kooperacijom. Redovno plaćajau, mada znam i njima nije lako, jer moraju mlijeko preraditi i prodati na tržištu, koje je prepuno mliječnim proizvodima sa raznih strana".
 
 Da bi opstale postojeće farme i otvorile se još i nove živiničkim poljoprivrednicima je potrebno više zemlje, pa su zatražili pomoć od općine Živinice:
 
 "Došli smo pred Općinsko vijeće i zatražili da nam se pomogne, tako što bi od 155 hektara koje je namjenjeno Milkosu, našim poljoprivrednicima ustupili 55 hektara. Naišli smo na razumjevanje, pa će općina preko Vlade TK nastojati da provede u djelo ovaj naš zahtjev", kaže nam poljoprivrednik Husein Butković.
 
  U vrijeme kada je sve teže doći do radnog mjesta u industriji okretanje poljoprivredi je jedini spas, a zahvaljujući kooperantskim odnosima na području općine egzistira oko 860 poljoprivrednih proizvođača, s tedecijom stalnog porasta!/Š.G./

Savremena farma muznih krava-više mlijeka
 

Vaš komentar na članak: