Danas, 18.oktobra, u cijeloj BiH se implementira proajkat Volontiraj kreditiraj, pod pokrivetljstvom organizacije INFOHAUS.

  VOLONTIRAJ KREDITIRAJ  POSVEĆEN SREDNJOŠKOLCIMA CIJELE BiH

  Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti da preuzmu odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice, ali i poboljšanja statusa mladih u cjelini. Podciljevi ovog projekta jesu i uspostavljanje kontakta između sadašnjih i budućih profesionalaca, te učenika i lokalne zajednice kako bi učenici mogli promovisati solidarnost i volonterizam kao trajne vrijednosti u zajedničkom radu. Osim promovisanja vrijednosti zajedničkog rada i volonterizma, podciljevi projekta  su i:

   1. promoviranje solidarnosti i potrebe da sami učenici kreiraju svoj rad, steknu radne navike te osjete da zaista mogu doprinjeti drugim učenicima i društvu u cjelini, što je važan odgojni faktor u izgradnji pozitivne ličnosti pojedinca,
   2. otvoriti škole prema lokalnoj zajednici, na taj način što će napisati i implementirati projekat od kojeg imaju koristi građani u njihovoj sredini,
   3. takođe, Vijeća učenika će pronaći partnersku organizaciju u svom gradu koja će im pomoći u implementaciji projekata, svojim znanjem i resursima,
   4. omogućavanje kontakata aktera civilnog društva (škole, NVO i kompanije) u cilju uvezivanja i razmjene iskustava budućih i sadašnjih profesionalaca,
   5. organizovanjem i izvođenjem edukativnih seminara za učenike i profesore na teme volonterizma, timskog rada i razvoja projektnih aktivnosti,
   6. organizovanje Sajma kreditiranja na kojem će biti izabrani najbolji projekti za implementaciju tokom godine;
   7. informisanje direktnih i indirektnih korisnika projekta o njegovom razvoju i pozitivnim aspektima  putem promotivnog materijala, brošura te web stranice i
   8. implementacija najboljih projekata od strane učenika za potrebe drugih učenika.

PROJEKAT SE SASTOJI OD TRI AKTIVNOSTI:

   1. Socijalni dan
      učenici jedan dan nastave mijenjaju jednim danom volonterskog rada u firmama i nevladinim organizacijama za dnevnicu koja se uplaćuje u fond za projekte, koji ide samo za potrebe njihovih projekata.
   2. Edukativni seminar
      Organizovanje i izvedba jednodnevnih radionica po školama na kojima bi učenicima pored znanja iz oblasti projekt menadžmenta, volonterizma i timskog rada, bilo omogućeno da predlože plan svojih aktivnosti, urade kampanju u svojoj školi, animiraju ostale učenike i osmisle projekat koji bi prema njihovom mišljenju trebao biti finansiran od sredstava prikupljenih u volonterskoj akciji.
   3. Sajam kreditiranja
    * Prema unaprijed utvrđenim kriterijima, učenici će aplicirati sa svojim idejama kojima će se predstaviti i takmičiti na SAJMU KREDITIRANJA. Na sajmu će učenici imati priliku da se upoznaju sa radom drugih Vijeća i na najbolji način predstave svoju školu i projekat.
    * Ovom prilikom samo prisutni učenici će glasanjem izabrati najbolji projekat koji će se finansirati od prikupljenih sredstava.
    * Naglasak će također biti na intenzivnoj medijskoj kampanji koja će podići nivo znanja o učeničkim poduhvatima.

VOLONTIRANJE GIMNAZIJALACA

  Tako su danas na našoj opštini učenici živiničke Gimanzije volontirali na 50 razlicitih radnih mjesta.Neka od njih su opština Živinice, Auto škola Merhiks,Micom Živinice,Iverex živinice,Ćevabdžinica Bulevar, kao i mnoge druge firme koje su podržale ovaj projekat.

 Jutros u 7,30 sati je Socijalni dan otvoren ispred Gimanzije Živinice, simboličnim obraćanjem jednog od koordiantora Alena Smajića i nekih od volontera koji su uzeli po treći put pravo učešća, dan je proglasen otvorenim simboličnim zviždukom pištaljke,  odakle su učenici krenuli na svoja radna mjesta. Ovo je 3. socijalni dan na kojem učestvuju živinički gimnazijalci./Amer Bašić/

UTISCI UČENIKA VOLONTERA

 u 8 sati više od 1500 učenika počelo je svoj prvi radni dan u više od 260 institucija/firmi/organizacije pri tom obavljajući radne dužnosti na različtim funkcijama.

  Srednjoškolci su imali priliku raditi u Predsjedništvu BiH, biti ministri, načelnici, predsjednici, direktori, menadžeri, trgovci, mehaničari, socijalni radnici, web dizajneri, telecom operateri te desetine drugih funkcija.

  Kada je u pitanju područje općine Živinice posao je dobilo ukupno 55 učenika. Učenici su imali priliku raditi u tvornici mesa, mikrokreditnim institucijama, nevladinom sektoru, i tako na jedan dan učenički status zamijeniti sa statusom doktora, bankara, tv voditelja, spikera, ministra, inspektora itd.

  U nastavku donosimo samo neke od dojmova učenika/učenica koje smo tokom dana dobili sa područja Općine Živinice.
Amer Bašić i Amina Aljić su svoje školske klupe zamijenili sa klupama i Opštinskom prostorijama i te sate pamte kao kako oni kažu  „najljepše radne sate u svom životu-malo odmaramo, malo radimo, pa opet odmaramo, ali isto tako ne možemo poreći da smo naučiči previše novih stvari i vidjeli da naša opština, tj zaposlenici stvarno obavljaju veliki posao za naš grad“.

  Amina Šahbazović   o svom prvom radnom iskustvu kaže: „Nezaboravno, pravi radni dan, zavrsila sam sa volontiranjem u 15h, i osjećala sam se loše jer nije trajalo duže…“

  Amila Brčaninović, učenica Gimnazije Živinice kaže: U projektu Volontira Kreditiraj aktivno učestvujem već dvije godine.I prošle,a i ove godine nosim najpozitivnije utiske o ovom projektu.

  Ove godine volontirala sam u Općini Živinice u Službi općinskog načelnika.Svi uposlenici bili su jako ljubazni i nastojali su da nam što bliže objasne s kojim se problemima susreće i kako ih riješava lokalna zajednica.
Mislim da sam mnogo naučila danas i da će mi ovo iskustvo biti korisno i u budućnosti

  Samra Tuholjaković koja je svoj prvi radni dan provela u Domu zdravlja: Prelijepi utisci i iz Doma Zdravlja Živinica od strane mene i mojih kolegica.Sve je prošlo u najboljem redu,lijepo smo dočekane i prijatno su nas ugostili.Mislim da smo i mi dale sve od sebe i ostavile dobar dojam.Sve pohvale za sve!

  Prilikom manifestacije na platou ispred Gimnazije u Živinicama, prilikom obraćanja domaćina, pedagog Mirjana Mišić je istakla:

  „Moja sreća je neizmjerna iz razloga što vas sve vidim danas ovdje pune entuzijazma, volje za učenjem novih stvari i željom za napredovanjem. Ja sam ponosna što se danas nalazite u Gimnaziji Živinicei drago nam je što smo imali priliku ostvariti saradnju sa ovim projektom na ovaj ili onaj način. Ovaj projekat je fenomenalna stvar za sve srednjoškolce ne samo u Živinicama, nego u cijeloj našoj državi i potrebno je da ga objeručke prihvatimo i mi budemo razlog njegove budućnosti. Pokažimo svima da nam je stalo! Sretna vam svima vaš radni dan.“

  Već šestu godinu zaredom Udruženje INFOHOUSE zajedno sa partnerima projekta kao i poslodavcima (državnim institucijama, javnim institucijama, privatnim firmama, nevladinim organizacijama…) odupire se teškoj ekonomskoj krizi pružajući mladim ljudima priliku da na jedan dan vide kako izgleda obavljati različite funkcije u raznim poslovima te zarade 20 KM po jednom učeniku. Novac koji više od 1500 učenika iz BiH zaradi tokom Socijalnog dana bit će uplaćen od strane poslodavaca na jedinstveni učenički račun koji će, nakon edukacija o pisanju projekata, biti iskorišten u realizaciju ideja ali i projekata učenika srednjih škola koje su učesnice projekta. /UDRUŽENJE   INFOHOUSE/          

Volonteri živiničke Gimnazije danas bili na radnim zadacima
 

Umjesto đačkih-učenici dobili radne knjižice
 

Vaš komentar na članak: