Današnje obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine krunisano je promocijom knjige pjesama Maide Zukić-Ribić, pod naslovom "Rimovanje bića".Promocija je održana večeras u BKC-u, u organizaciji Gradske biblioteke i pod pokroviteljstvom općinskog načelnika Hasana Muratovića.

  Promotori su bili pjesnik Zejćir Hasić i profesorica Azra Mujkanović, a o svojim pjesmama nadahnuto je govorila i autorica Maida.

  "Autorica se predstavila kao pjesnikinja formiranog pjesničkog izraza, kojim sigorno vlada, kako rimom, tako i pjesničkim slikama, molitvama i pjesničkim sadržajima te uspijeva uskladiti formu i sadržaj manirom pjesnika kojem je dobro poznat i teorijski i značenjski nivo stihovanja života i vremena.Pri tome se pjesnikinja oslanja na klasičan način poimanja i stvaranja pjesama, ali ne ostaje jedino na njima, nego ga osavremenjuje, a posebno u upotrebi jezika koji je često blizak jeziku govornog saobraćanja ili je iz neke druge vanliterarne oblasti", rekao je između ostalog promotor Zejćir Hasić.

  Kako su nastale pjesme i koja je njihova poruka -na promociji svoje knjige Maida Zukić-Ribić je rekla:

    "Ono što ja , kao autor mogu reći, jeste da su sve ove pjesme nastale u tišinama, uglavnom kad percipiram neku svjetsku ili lokalnu ludost.
A sad su, eto, dobile i glas i jedinstveni matični broj. Sada su već ozvučene i nadam se da će taj zvuk čuti svi oni koji se bar i za trenutak žele pobuniti protiv bezgranične ljudske bezobzirnosti. Do onih koji razum stavljaju ispred srca. I do onih koji vole umjetnost u svim njenim i vidnim i simboličnim oblicima.

  Ti trenuci nastajanja ovih pjesama su trenuci kada moj skromni um ne može da shvati neku izjavu ili neku emociju nekog homosapiensa.To su pokušaji mog oslobađanja od tih nerazumnosti.

  Jer, svi pokušaji tumačenja stvarnosti, samo dovode do unutarnje pobune. Pa onda razum, uz umjetnost, uz pjesmu, razbije pobunu o sunčane hridi, i… vratim se u stvarnost čistih misli.

  A čovjeku je dato da misli, a kad misli, osjeća potrebu i da kaže.A riječ je , zapravo, odliv suvišne krvi, ali i istovremeno i želja da se prodre u istinsku  vrijednost stvarii i života!!!"

  Knjiga sadrži 60 pjesama, čiji je glavni urednik bio takođe pjesnik Šimo Ešić, koji u svom osvrtu na prvjenac Maide Zukić-Ribić kaže:

 "Kod Maide je orginalan lični stav, njeno vlastito nepovoldljio mišljenje, njena spoobnost da pronikne u bogate i duboke duhovne prostore ličnosti, žene naročito, da u njima otkrije one suštinske vrijednosti, želje, nadanja, strahove i njena hrabrost da to otkriveno kaže i podari nam u vidu pjesme".

  Na kraji vrijedi još reći da je Maida Zukić porijeklom iz Priluka i da je profesorica bosanskog jezika u lukavačkim srednjim školama.

 Doprinos uspjehu večerašnje prezentacije knjige pjesama Rimovanje bića dali su učenici Mješovite srednje škole, pod rukovodstvom profesorice Samre Ramić.Pjesme su recitovali učenici Emir Ibrahimović, Šejla Bukvić, Hanifa Jahić, Jasmina Smajlović, Dajana Svrakić i Amina Velagić, dok su članovi muzičke grupe Dino Dorić, Adnan Trumić i Ibrahim Delić bili pratnja odličnom vokalu sevdalinke Amelu Jagodiću./Š.G./

Učenici recitovali pjesme autorice Maide Zukić-Ribić

Prisutni prate program promocije knjige pjesama

Promotori i autorica približili knjigu posjetiocima

 

Vaš komentar na članak: