Promocija knjige Fikrete Karić

Povodom Svjetskog dana knjige u Plavoj sali BKC Živinice održana je promocija knjige Fikrete Karić, rođene 1989.godine u Doboju. Prije večerašnje promocije Fikreta je izdala još dvije knjige pjesama, prva zbirka nosi naziv Moji snovi iz 2008.godine i druga Stihovi moje duše prije dvije godine.

  Smatra da su te dvije zbirke pjesama zapravo njen početak kojim je potvrdila da lični hendikep, kao osoba sa posebnim potrebama, može uspjeti u životu.I sam promotor Damir Babajić je rekao da taj henikep ne trebamo posmatrati kao sažaljenje, već božji dar!

 Večerašnja promocija posvećena je njenoj trećoj knjizi-romanu Djevojka sa bisrnom suzom.

 Direkorica BKC  Nizama Đug je u uvodnoj riječi podsjetila prisutne na Svjetski dan knjige i autorskih prava, koji se  obilježava 23.aprila svake godine, kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer je toga dana 1616. godine umro Miguel de Cervantes, a rodio se William Shakespeare, te se sama zamisao zasniva  na katalonskom običaju darivanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja.

 Promotor knjige Djevojka sa bisrnom suzom bio je efendija Damir Babajić, koji je istakao:

 "Svojevremeno sam proveo 5 godina u kolicima i kada mi se obratila Fikreta sa zamolnicom da budem recenzent i promotor njene knjige rado sam pristao, jer sam je mogao razumjeti i poslije čitajući njen roman shvatio sam njen život. U romanu se predstavila u pravom smislu, jer je roman sa bisernom suzom ustvari njena biografija".

 Govoreći o svojoj knjizi, a ujedno i svom teškom životu, kao djevcojčice u odrastanju s posebnim potrebama, Fikreta je veoma mlada, još kao beba, ostala bez oca, objasnila je prisutnima tu svoju biografsku književnu ispovjest u vidu romana Djevojka sa bisernom suzom:

 "Simbolički kazano naslov govori da sam ja morala more suza proliti da bi došla do bisera, a zna se da su oni na dnu mora. Sve te prolivene suze mlade djevojčice nisam znala da su od Alaha Dželešanue, ali poslije sam to saznala, da sam podarena tom spoznajom".

 U kulturno zabavnom dijelu programa učestvoali su horovi udruženja Selsebil i Sumeje, Edita Belkić-klarinet , te Emina Smajlović i Elvira Subašić, koje su čitale odlomke promoviranog romana!/ Š.G./

Fikreta Karić i promotor Damir Babajić
 

Veliki broj prisutnih na promociji knjige

Nastup hora udruženja Selsebil