Večeras je u Plavoj sali BKC Živinice održana promocija knjige Od prozra do prozora, autora Sejfe Žabića iz Priluka. Promociju je otvorila direktorica BKC Nizama Đug, koja se zahvalila velikom broju posjetilaca na podršci ovom kulturnom događaju.

 Autor Sejfo Žabić je govorio o nastanku svog književnog prvjenca, čija tematika seže u daleke  60-te godine prošlog stoljeća do današnjih dana, opisujući svoj život i običaje nekad, a kojih danas gotovo da nema. Sjeća se starih kuća oblijepljnih blatom, kakvi su uglavnom i drumovi kroz zaseoke tada bili, susrete sa prvim televizorom i još niz dešavanja iz okruženja gdje je boravio.

 "To su razne priče koje su se dešavale svuda gdje sam prolazio, živio, školovao se i radio! Osim školskih uspomena, u drugom dijelu knjige kroz priče drugih, majke, rodbine i prijatelja dolazimo do raznih saznanja interesantnih da ih još neko sazna, a knjiga je prava prilika za to. Neko voli čuvati slike kao uspomene, a ovo što sam napisao slike su u riječima. Ovo je ustvari i hronika mog zavičaja, počevši od Priluka, Šerića, Suhe, ali i ostalih mjesta u okruženju.To su bila vremena neimaština i siromaštva, pa se protežu priče tog žanra, kao i susreti s prvom sijalicom, pojavom TV i drugih tehničkih dostignuća", kaže nam autor Sejfo Žabić.

 Recenzent književnik Mehemed Đedović je bio zadovoljan velikim brojem posjetiaca, koji su, kako reče, rijetkost na sličnim manifestacijama:

 "Pisac sjetno ispisuje redove sjećanja na djetinjstvo i šesdesete godine.Osjeti se miris zemlje i ona slika dok vrh Vis dodiruje nebo nije slučajna.Može se, koliko god to nekome zvučalo smiješno i u ambijentu sela u dolini Spreče ispisati lijepa knjiga. Kao da listate teku iz prvog osnovne koju ste nekim čudom pronašli godinama poslije, pa se u vama sve uzburka i vrati u to vrijeme, tako se listaju sjećanja u romanu i otvaraju prozori koji i svojim čitanjem imaju šta reći. Slika sirotinjske kuće, kovačnice, lepeze likova, straha od vađenja zuba, Priluka i seoskog života, škole, odrastanja, sakupljnja drva po planini, međusobnog rivalstva kod djece, samo su neke od opisanih događaja na poseban romaneskni način", rekao je između ostalog promotor Mehmed Đedović.

 Emir Ibrahimović i Jasmina Žabić čitali su priče iz knjige Od prozora do prozora, Ilahiju uz pratnju publike pjevala je Mediha Žabić, dok je sazlija Mehmed Žabić otpjevao nekoliko sevdalinki. Folklorna grupa Modračkih mornara u narodnim nošnjama, te interpretacija sevdalinki na izvoran način, dočarali su vrijeme koje je autor opisao u svom romanu, što je bila posebna vrijednost večerašnje promocije./Š.G./

Sa večerašnje promocije knjige Sejfe Žabića

Posjetioci pažljivo pratili izlaganje autora i ostalih učesnika

Folklorna grupa Modračkih mornara i sazlija Mehmed uljepšali svečanost

Vaš komentar na članak: