SARAJEVO, 01. oktobar/listopad 2009. godine – Povodom današnjeg protesta Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine, koji je od strane organizatora i Federalne uprave policije ocjenjen kao skup najvišeg sigurnosnog rizika, Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova, i Zlatko Miletić, direktor Federalne uprave policije, izražavaju zadovoljstvo zbog činjenice da tokom  protesta nije zabilježen ni najmanji incident niti je došlo do ozljeđivanja nosilaca ratnog priznanja, niti policajaca.
 
  Također, zadovoljstvo nam je da zbog korektnog odvijanja ovog protesta, nije narušen javni red i mir, a nije došlo ni do primjene sile od strane policije.

  Posebno napominjemo da su i organizator ovog skupa, a i Federalna uprava policije u pripremi održavanja ovog protesta dali procjenu da se radi o skupu najvišeg sigurnosnog rizika.

  U skladu s tim, oformljen je Operativni štab akcije, sastavljen od predstavnika Federalne uprave policije i svih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, koji je rukovodio svim policijskim radnjama. Policija je prilikom realizacije današnje akcije koristila minimum sigurnosnih mjera kako bi bila ostvarena sigurnost svih sudionika protesta. Također, povodom iskazanog nezadovoljstva od strane pojedinaca zbog načina primjene sigurnosnih mjera, policija je spremna nadležnim instancama i javnosti obrazložiti način i razloge njihove primjene.

  Na kraju, želimo se zahvaliti svim članovima Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine i policijskim službenicima, koji su  svojim dostojanstvenim i ljudskim ponašanjem dali ogroman doprinos da ovaj protest ne bude zapamćen po povrijeđenim policajcima ili „zlatnim ljiljanima“./Zajedničko saopćenje za javnost federalnog ministra unutrašnjih poslova Muhidina Alića i direktora Federalne uprave policije Zlatka Miletića/

OKONČANI PROSVJEDI U SARAJEVU

  SARAJEVO, 02. oktobar/listopad 2009. godine – Muhidin Alić, federalni ministar unutrašnjih poslova, i Zlatko Miletić, direktor Federalne uprave policije su nakon završetka protesta pred Parlamentom Federacije Bosne i Hercegovine, još jednom izrazili zadovoljstvo da tokom protesta, koji je od strane organizatora i Federalne uprave policije označen kao skup visokog rizika, nije došlo do neželjenih posljedica, odnosno ozljeđivanja većeg broja osoba.

  Na žalost, prilikom osiguranja ovog skupa, ozlijeđen je jedan policijski službenik koji je odmah prevezen u ustanovu hitne medicinske pomoći.
Zadovoljstvo nam je da za vrijeme samog protesta nije došlo ni do primjene sile od strane policije. Iz tog razloga, želimo se zahvaliti predstavnicima Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja, koji su i svojim vlastitim angažmanom dali doprinos u očuvanju sigurnosti ovog skupa. Želimo posebno pohvaliti policijske službenike svih kantonalnih i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji su svoj posao obavili na vrlo profesionalan i dostojanstven način.

  Koristimo priliku zahvaliti se svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na suradnji i zajedničkom djelovanju na izvršenju ovog složenog policijskog zadatka./Zajedničko saopćenje za javnost Muhidina Alića, federalnog ministra unutrašnjih poslova i Zlatka Miletića, direktora Federalne uprave policije nakon završenih protesta nosilaca najvećih ratnih priznanja/

Vaš komentar na članak: