Danas je u Prvoj osnovnoj školi u Živinicama organizovano svečano obilježavanje Svjetskog dana jabuke. Tradiciju održavanja Dana jabuka 21.oktobra započela je  1990.godine u Londonu, s ciljem upoznavanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke. Jabuka je predstavljena kao simbol fizičke, kulturne i genetske raznolikosti koju je neophodno očuvati.

 Povodom Svjetskog dana jabuke u Prvoj osnovnoj školi organizovan je uspješan kulturno-zabavni program, gdje su djeca pjevala, recitovala i izvodila skečeve, a sve o jabuci. Čak su se i takmičili u nošenju-trčanju sa jabukom na kašici, a potom su i zaigrali sa postavljenom jabukom na čelu.

 Direkotrica Prve osnovne škole Edina Šehović je pohvalila učenike, nastavnike i roditelje, jer su svi uzeli učešće u obilježavanju ovog neobičnog dana, a pridružili su im se i penzioneri, bivši radnici škole:

  "Jabuka spada među najkorisnije namirnice za zdravlje organizma jer je bogata raznim vitaminima, beta karotenom, vlaknima, kalijem, kalcijem, fosforom, željezom, magnezijem i ugljikohidratima. U jabuci ima 85 do 90 odsto vode pa zato uspješno osvježava i gasi žeđ. Zadovoljni smo odzivom roditelja učenika koji su pripremili  razne deserte od jabuka, pa je na kraju bila prilika da svi koji su učestvovali u programu, kao izvođači ili kao publika- i degustriraju trud naših roditeljki. Za roditelje i nastavno osoblje koje je uložilo mnogo truda u organizaciji programa uručili smo prigodne zahvalnice, koje će ih sjećati na ovaj dan".

  Pošto je 21.oktobar Svjetski dan jabuke podsjećamo da u kombinaciji c vitamina, minerala i ostalih korisnih sastojaka u jabuci, jača imunološki sustav organizma. Vrlo je efikasan u borbi protiv virusa i bakterija, štiti organizam od prehlade, a također smanjuje rizik za pojavu karcinoma debelog crijeva.

  Sve ono što su djeca danas pokazala na priredbi dokazuje u kolikoj su mjeri učenici upoznali jabuke i njihov značaj u našoj svakodnevici, prehrani, zdravlju, pojavnosti u književnosti, likovnoj i muzičkoj kulturi, jer je hor i zapjevao pjesme o jabuci-npr.Haj ja zagrizoh šareniku jabukju…I na kraju šta reći osim sretan Vam Svjetski dan jabuka!/Š.G./

Učešće hora u obilježavanju Dana jabuke

Učesnici -izvođači recitacija i skečeva

Takmičenje-nošenje jabuke u kašici izmamilo osmjehe prisutnih

Igra i ples sa jabukom na čelu

Posjetioci zadovoljno pratili učenički program

Šta se sve može napraviti od jabuke pokazale vješte ruke roditeljki

 

Vaš komentar na članak: