Bugojno, 2.novembar–Nakon uspješno završene edukacije i prakse u Austriji pod nadzorom firme MYPV, tim uposlenika novoosnovane bosansko-hercegovačka kompanije Solar Star prošle sedmice uspješno je završio instalaciju prve solarne fotonaponske elektrane na lokaciji Rostovo,općina Bugojno.

  „Veoma smo sretni što su naši uposlenici već po povratku sa edukacije iz Austrije odmah imali priliku primjeniti stečena znanja i uspješno završiti naš prvi projekat instaliranja jedne manje solarne fotonaponske elektrane, snage 1,56 kWs po neovisnom sistemu “Off grid system”.  Obzirom da smo tek počeli sa radom i da je prvi projekat najveći izazov, ponosni smo da imamo i prvog zadovoljnog korisnika“, istako je Elvir Šehić, projekt menadžer u firmi Solar Star.

  Kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini sve je veća potreba za „zelenom“ energijom koju zahvaljujući napretku tehnologije mogu proizvesti upravo solarne elektrane. Najsavremenija tehnologija sada je i na raspolaganju građanima BiH.

  „Solarne elektrane jesu „čiste“ fabrike električne energije, koje su dobre za okolinu ali i za sve one koji žele dugoročno uštedjeti. Ugradnja solarnih sistema omogućava da jedno domaćinstvo bude neovisno o javnoj mreži elektrodistribucije i da proizvodi energiju za vlastite potrebe, a višak energije prodaje“, naglasio je Elvir Šehić, projekt menadžer u firmi Solar Star.

  Osnivanjem i početkom rada kompanije Solar Star doo otvoreno je 10 novih radnih mjesta. Vođeni idejom „zelene“ energije, Solar Star će svojim djelovanjem podsticati i zalagati se za razvoj svijesti građana o značaju obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini.

  Novoosnovana firma Solar Star iz Bugojna nudi savjetovanje, planiranje, prodaju, montažu i održavanje solarnih fotonaponskih sistema za sve građane koji se odluče za zdravu ekonomsku budućnost instaliranjem solarnih fotonaponskih panela./Dunja Bošnjak/

Prva solarna elektrana
 

Vaš komentar na članak: