Danas je u restoranu Oko u Živinicama održan Prvi memorijalni turnir Omer Redžić, koji se igra u spomen na velikog šahistu Omera Redžića.Na ovom turniru učestvovalo je 57 šahista iz Tuzlanskog kantona i šire.O šahisti Omeru Redžiću i turniru govorio je predsjednik ŠK Živinice dr.Nusret Mujagić.Prisutne šahiste-učesnike turnira sa propozicijama je upoznao FIDE sudija Šemsudin Čengić.

  «Turnir se igrao po švajcarskom sistemu od 9 kola, sa tempom igre od 10 minuta po igraču, po pravilima za brzopotezni šah.Fond nagrada je 1 600 KM, u 10 redovnih i 2 specijalne nagrade.Prva nagrada iznosi 300 KM, druga 250 KM itd», rekao je između ostalog glavni sudija Čengić.Pomoćne sudije bili su kantonalne sudije Sead Taletović i Jusuf Malkić.

   Među brojnim šahistima koji su učestvovali na memorijalu Omera Redžića bili su olimpijski reprezentativac BiH iz Bijeljine Dalibor Stojanović, omladinski prvak BiH Boško Tomić iz Tuzle, David Čivić , pionirski prvak BiH iz Gračanice, internacionalni majstor Šahbaz Nurkić i niz drugih poznatih šahsta našeg Kantona.

   Simboličnim prvim potezom profesorice Sanele Redžić, kćerke rahmetli Omera, označen je početak turnira.Aktivista u ŠK Živinice Alija Nurkić, tom prilikom je uručio sliku-umjetničko djelo Saneli Redžić, u znak sjećanja na prvi memorijalni turnir održan u čast njenog oca Omera.

                            POBJEDNIK DALIBOR STOJANOVIĆ

Turnir je završen oko 15 sati, poredak najboljih 10 šahista, koji su osvojili novčane nagrade  je slijedeći:

  1.Dalibor Stojanović  7,5 bodova
   2.Šahbaz Nurkić       7        «
   3.Saša Petrović         7        «
   4.Hamza Mujić         6,5     «
   5.Slavko Rosić          6,5     «
   6.Boško Tomić          6,5    «
   7.Halil Abdil             6,5     «
   8.Mustafa Sprečić     6        «
   9.Adnan Avdić          6        «
 10.Dragan Dugonjić    6       «

   Dakle, prvu nagradu u iznosu od 300 KM osvojio je intrnacionalni majstor i član ŠK Bosna Sarajevo Dalibor Stojanović.Osim pomenutih deset šahista specijalne novčane nagrade od po 50 KM dobila su dva najbolje plasirana člana ŠK Živinice, Alija Nurkić i Sulejman Imamović, koji su osvojili po 5 bodova i plasirali se na 20. i 21.mjesto.Nakon osvajanja prvog mjesta na Prvom memorijalu Omer Redžić, Dalibor Stojanović je izjavio:

  «Bilo mi je zadovoljstvo igrati na ovom turniru jer sam i lično poznavao Omera Redžića, koji je bio veliki zaljubljenik u šah.Uostalom ja sam i rodom iz Živinica i kada idem iz Bijeljine za Sarajevo zadovoljstvo mi je što mogu vidjeti svoj nekadašnji grad.Godišnje igram nekoliko turnira, uglavnom pobjeđujem i to mi je najveće zadovoljstvo.U Bosni, takođe, mi je dobro, Klub ispunjava sve obaveze prema meni, omogućeno mi je dalje napredovanje s trenerom Ivaniševićem».

   Dalibor Stojanović je i član olimpijske reprezentacije BiH, bio je prvak Evrope u Rapid šahu, ove godine s ekipom Bosne osvojio 4.mjesto u Kupu šampiona Evrope. /Š.Gadžo/

Dr.Nusret Mujagić-pozdravni govor

Poklon Saneli Redžić

Borba za svaku figuru

Turnir privukao veliki broj učesnika
 

Sa dodjele nagrada

Pobjednik Dalibor Stojanović
 

Vaš komentar na članak: