U Puračiću se po 148.puta održava tradicionalni vašar, jedan od najstarijih u BiH, a održava se u znak sjećanja kada je Puračić posjetio Husejn kapetan Gradaščević, radi svečanog otvaranja pijace.

  Pijaca je otvorena 1824. godine i već naredne godine, sredinom oktobra se organizuju godišnji dani pijace, koji su nazvani vašarom. Vašar je u Puračiću trajao uvijek tri dana i to 12., 13. i 14. oktobra svake godine i tradicija mu se nije prekidala sve do rata 1992. godine.Nastavljen je 1996. godine i svaki puta okuplja sve više posjetilaca.

  Kišni dani omeli su u izvjesnoj mjeri posjete poznatom puračićkom vašaru, ali zaljubljenicima ovakvih manifestacija kiše ne smetaju da posjete ovo tradicionalno ugodno mjesto za zabavu, trgovinu i lijep provod.Brojne šatre, mašine za zabavu-ringišpili raznih namjena, muzika, širok izbor najraznovrsnijih roba, kakvih nema ni na sajmovima, nalaze se ovih dana u Puračiću.Zato, ako se ne plašite kiše posjetite puračićki vašar, jer je daleko čekati iduću godinu, poručuju organizatori manifestacije!

 

Sa puračićkog vašara
 

Vaš komentar na članak: