Visoki snježni nanosi zadali su mnogo glavobolje putnicima, ali i putarima koji rade na uređivanju komunikacija, što nije nimalo lako, s obzirom da ima mnogo snijega, a uz to još je i hladno.Oni koji namjeravaju za Sarajevu, mogu se poslužiti iskustvom našeg sugrađanina Sabahudina Samardžića, koji je juče pohodio naš glavni grad i evo šta kaže:

  "Na put sam krenuo pod brigom i dobro opremljen sa  toplom odjećom u gepeku, lanacima, lopatom, a bilo je još dosta toga što bi moglo koristiti i da se ide na mnogo teži put. Ipak, put je solidno očišćen i u Saraejvo sam stigao za 2,5  sata vožnje, što i nije loše, uz ovakve uslove. Ne vozi se brže od 50-60 km/h ali na putu nema skoro nikoga. U stvari problem počinje tek u Vogošći, jer je tamo put loše očišćen, ako je uopšte čišćen. Sarajevo je druga priča, tamo je najveći snijeg. Puno veći nego na Karauli ili Nišićima, ali je problem ustvari kuda sa tolikim snijegom"?

 Kako ističe naš sagovornik Samardžić snijeg je vrlo dobro očišćen na Karauli i tu mašine redovno dežuraju:

 "Meni se svidjelo što je od vrha Karaule prema Kladnju put zaista dobro očišćen, a do Kladnja smo sreli četiri vozila koja rasčišćavaju snijeg.  Radi se o vozilima jedne živiničke firme, što me posebno raduje. Ističem da je i vlasnik te firme obilazio i nadgledao čišćenje, što je svakako za pohvalu. U povratku sam sreo i autobus Transturista na putu za Sarajevo i ne sumnjam da je u Sarajevo stigao na vrijeme", kaže Samardžić.

  Tako je bilo juče na putu za Sarajevo, a kako će biti danas i narednih dana zavisiće od količine padavina. Prema ocjeni našeg sagovornika tvrdnja da se put čisti 24 sata dnevno, dakle non-stop i da ne bi trebalo biti problema ukoliko se morate odlučiti pohoditi  glavni BH grad. /Š.G./

Kula u Semizovcu zatrpana snijegom

Mašine redovno čistile snijeg na Karaluli

Jedno od rijetkih vozila na putu prema Sarajevu

 

Vaš komentar na članak: