Jutros oko 8,30 sati ispratili smo radnike Konjuha na pješački marš u Sarajevo.Raspoložene među radnicima je bilo optimistično, rekli su za umor ne brinemo, već kakvi će biti rezultati današnjeg protesta, posšto nikoga nije briga što već 20 dana štrajkaju.

  Prema javljanju radio stanica trenutno se radnici Konjuha nalaze između Stupara i Kladnja (14 sati), a put do Sarajeva biće dug i naporan.Učesnici štrajka su disciplinovani, kreću se jednom trakom i ne ometaju saobraćaj, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

  Prema javljanju medija Republički sindikat je umornim radnicima Konjuha obezbijedio autobuse od Kladnja do Sarajeva.Međutim, umor  ih nije spriječio u nastojanju da se izbore za svoja prava i dođu pred zgradu Vlade FBiH, gdje su danas poljoprivrednici uspjeli  izdejstvovati obećane podsticaje za svoje proizvode. Autobusi su dovezli Konjuhove radnike  u Sarajevo večeras oko 19,30 sati.

  Kakav je stav uprave Konjuha u veze odlaska radnika u Sarajevo nismo uspjeli saznati, jer je na kapiji stražarima još ranije dojavljeno da ne propuštaju novinare.

 Nekadašnji živinički gigant je prije rata u BiH upošljavao preko 2.000 ljudi.Zbog nagomilanih problema radnici živiničkog "Konjuha" su u štrajku već 20 dana.
Podsjećamo, dug Konjuha iznosi 21 milion KM. Međutim, radnici navode kako on nije prepreka u realizaciji kredita od Razvojne banke u visini od 15 miliona KM zbog činjenice da je u vlasništvu "Konjuha" najatraktivnije gradsko zamljište.Realizacijom kredita i obezbijeđivanjem trupaca ponovo bi se pokrenula proizvodnja.

  Također, radnici zahtijevaju da SIPA i Finansijska policija ispitaju poslovanje i utvrde eventualne kriminalne radnje./Š.G. i Đ.Š./

Radnici s transparetntima pred polazak u Sarajevo

Mevludin Trakić:istrajaćemo u borbi za spas Konjuha

Radnici napuštaju Živinice /Snimak:Sanel Mumić/

Radnici poručuju da neće odustati, pa makar pješačili do Bajrama
 

Vaš komentar na članak: