SARAJEVO, 15.septembar-"Dostupnost biotehnoloških terapija za liječenje rijetkih bolesti" naziv je 2. regionalnog simpozija o rijetkim bolestima koji je, pod pokroviteljstvom ministra zdravstva Federacije BiH prof. Rusmira Mesihovića, održan u Amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

  Simpozij su organizovali stručnjaci Kliničkog centra, pod stručnim vodstvom prof. dr. Azre Alajbegović, direktorice Neuropsihijatrijskih disciplina KCUS i prof. dr. Halime Resić, voditeljice Klinike za hemodijalizu, uz organizacijsku podršku multinacionalne kompanije Solpharm sa sjedištem u Zagrebu.
Simpozij je okupio vodeće i priznate stručnjake iz jugoistočne Evrope koji su prezentovali lična iskustva i najnovije trendove u modernom liječenju rijetkih bolesti. Razgovaralo se i o trenutnoj problematici u ranom prepoznavanju i dijagnostici rijetkih bolesti. Rijetke metaboličke bolesti su od posebnog interesa jer za njih, zahvaljujući napretku u kliničkim istraživanjima posljednjih deset godina, postoje lijekovi.

  „Rijetke bolesti su pretežno hronične i progresivne, neke su i smrtonosne, te značajno opterećuju ne samo oboljelog, nego i cijelu porodicu. S obzirom da su rijetke, malo je stručnjaka, a i šira javnost nije upoznata s njihovim kliničkim tokom, mogućnostima dijagnostike, liječenja i prevencije. U tom smislu, neophodno je povezivanje stručnjaka različitih specijalnosti koji su uključeni u obradu i zbrinjavanje ovih bolesnika. Zato smo se i okupili po drugi put u Sarajevu kako bismo pokušali unaprijediti struku da prepozna rijetke bolesti, te da omogući bolesnicima kvalitetniju obradu i što ranije postavljanje dijagnoze, a i ukoliko postoji, savremenu terapiju“ – istakla je prof. dr. Halima Resić, šefica Klinike za hemodijalizu.

  U ime Solpharma, organizacijskog partnera simpozija, direktorica Diana Šucbah – Mrsić istaknula je: "Naš poslovni cilj je doprinijeti dostupnosti biotehnoloških proizvoda za rijetke bolesti, te dodati vrijednost u korist svih učesnika u cjelom sistemu brige za zdravlje, a ponajprije u korist pacijenata."

  Zdravstveni stručnjaci okupljeni na simpoziju u Sarajevu zaključili su da se tradicija održavanja regionalnog uspješnog skupa treba nastaviti kao mjesto za okupljanje znanja, ali i stručnjaka koji se bave rijetkim bolestima. Uz to, ukazali su na višeslojne izazove u sistemima pojedinih zemalja jugoistočne Evrope i posebno istakli da rijetke bolesti traže interdisciplinarnu saradnju stručnjaka na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini. Zaključno preporuka stručnjaka je donošenje nacionalnog plana i osnivanje referalnog centra u BiH za rijetke bolesti prema uzoru iz Evropske unije.

  Kompanija Solpharm:

  Solpharm je vodeća hrvatska pharma consulting kompanija koja pruža intelektualne usluge za unaprjeđenje poslovanja i teritorijalno širenje malih i srednjih biofarmaceutskih i farmaceutskih poduzeća na području centralne i istočne Evrope.

  Usluge obuhvataju od zastupanja biofarmaceutskih kuća, preko registracije proizvoda, do marketinških i prodajnih rješenja, uključujući i farmakovigilanciju, kako na lokalnoj, tako i na regionalnoj razini centralne i istočne Evrope.

  Kompetencija i fokus na specifičnu djelatnost (tzv. "niche market" i "niche products") razvoja dostupnosti biotehnoloških proizvoda omogućuju veliku fleksibilnost raznovrsnih usluga krojenih po mjeri klijenata. Solpharm kao registrovani partner "EudraVigilance", Evropske agencije za farmakovigilanciju, radi u skladu s međunarodnim industrijskim standardima (n.p. APBI code) te prema lokalnim zakonskim okvirima.

  Diana Šucbah Mrsić, generalna direktorica i vlasnica Solpharma: "Ljudi su naša temeljna vrijednost i važno nam je da Solpharm bude prepoznat po poslovnoj izvrsnosti, zastupanju visokokvalitetnih lijekova te kao pouzdan partner na teritoriju centralne i istočne Evrope. Izuzetno sam ponosna na činjenicu da kreiramo i izvozimo proizvod s posebnom dodanom vrijednošću – "znanje", odnosno saznanja, podatke i vještine koje su članovi našega tima stekli obrazovanjem i iskustvom."

  Kompanija Solpharm zapošljava vrhunski tim multinacionalnih visokokvalifikovanih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom rada u inovativnoj farmaceutskoj industriji, a u skladu s intenzivnim razvojem planiraju se i nova zapošljavanja na lokalnoj i regionalnoj razini./L.Brčaninović/

Sa danjašnjeg simpozija o rijetkim bolestima
 

Vaš komentar na članak: