Akcijom „regionalnog odmrzavanja“  26. aprila počela je dosad najveća regionalna kampanja, tokom koje će se pokušati prikupljati milion potpisa podrške za osnivanje REKOM, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001.godine na prostoru nekadašnje SFRJ.

  Kampanja je istovremeno počela u više od 40 gradova BiH, među kojima i Živinicama, te Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji. U istovremenoj akciji u gradovima u regionu učestvovaće više od 500 volontera i volonterki, dok će hiljade mladih biti nosioci kampanje prikupljanja potpisa koju će koordinisati inicijativa mladih za ljudska prava, a koja će u svim zemljama nasljednicama SFRJ trajati do 6. juna.Deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ, ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Žrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju, a brojevima ubijenih često se manipuliše u političke svrhe.

  Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vjera sa prostora bivše SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tijela koje treba da utvrdi i javno saopšti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima. Među njima su udruženja žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava i dr.

 Već nekoliko dana i u Živinicama volonteri prikupljaju potpise za REKOM, a prema onome što smo danas vidjeli na punktu kod prenoćišta Bosna, odziv građana je na zvidnom nivou!

Podrška Rekomu na punktu u Živinicama
 

Vaš komentar na članak: