Nakon što je protest zaposlenih rudara u jami RMU Đurđevik okončan uspješnim postizanjem sporazuma, nastupio je novi protest đurđevičkih komorata, ovoga puta zaposlenih na Površinskom kopu Višća. Poznato je da su dvodnevnim pregovorima zaposleni u PJ Jama postigli sporazum u 11 tačaka, među kojima je i povećanje plata za protekli mjesec u visini od 20 odsto, te da se novim Pravilnikom o platama prioritet da neposrednim proizvođačima, nije se dopao ostatku zasposlenih ovog ugljenokopa.

 Predsjednik većinske sindikalne organizacije Ramiz Zenunović ističe kako odluka treba da se odnosi na sve zaposlene, a ne samo one koji rade u Jami:

 "Da se ne bi ponovio isti scenario i prekinula proizvodnja na površinskoj eksploataciji uglja Višća održali smo sastanak sa upravom i nadzorno-tehničkim osobljem PK Viušća. Kako je poznato rudarima Jame, dakle jednog pogona, izašlo se u susret sa povećanjem plata, a jedan od potpisnika tog sporazuma je i manjinski sindika RMU Đurđevik. Još je tim sporzumom rečeno da samo Radnički sindikat ZD RMU Đurđevik učestvuje u prijemu novih radnika. Zato smo tražili da se povećaju plate svim proizvodnim radnicima preduzeća, a ne samo jednom pogonu.Takođe u prijemu nove radne snage učestvovaće radnici iz oba sindikata, zajedno sa direktorom.Oba sindikata će zajedno sa upravom nastojati od vladajućeg društva Elektroprivrede izvršiti dokapitalizaciju RMU Đurđevik, što je već dogovoreno ugovorom o učlanjenju u Koncern.Mi smo i ranije podržavali zahtjeve Radničkog sindikata oko povećanja plata, ali nismo zato da na ovakav način tražimo smjenu uprave preduzeća, jer to nije u nadležnosti Sindikata", rekao je Ramiz Zenunović-predsjednik Sindikalne organizacije Združenog društva RMU Đurđevik.

 Pomenuti Sindikat će inicirati otkrivanje krivaca koji su podsticala zaposlene u Jami na proteste, pošto je po Zakonu zabranjeno organizoavanje štrajka u opasnim metanskim proizvodnim pogonima!/Š.G./

Ramiz Zenunović-povećati plate svim proizvodnim radnicima
 

Vaš komentar na članak: