Danas je u prostorijama restorana Druševene ishrane u RMU Đurđevik organizovan svečani ispraćaj penzionera, sada već bivših radnika ovog ugljenokopa. Svi koji su tokom ove godine stekli uslove za penzionisanje danas su se sastali i u povodu Dana rudara ispraćeni uz poklone, lijepe riječi i muziku.

 Predsjednik Sindikalnog odbora RMU Đurđevik Ramiz Zenunović kaže da se realizacija planiranih aktivnosti za Dan rudara nesmetano provodi:

 "Održavamo zborove po proizvodnim pogonima, danas je stigao red na penzionere i svi smo sretni što smo se ponovo našli još jednom. Svi oni zalužili su ovakav ispraćaj i to je kod nas preraslo u tradiciju. Ovoga puta u penziju ispraćamo 53 naša bivša radnika, od kojih je 18 steklo pravo na prijevremeni odlazak u mirovinu. Danas smo počeli i sa posjetama porodicama poginulih boraca naših radnika tokom odbrambeno oslobodilačkog rata, kao i posjete porodicama radnika koji su umrli, tako da ni njih nećemo zaboraviti".

 Uz skromne poklone i novčani prilog od 300 KM novi penzioneri RMU Đurđevik su primali brojne čestiteke, među kojima i direktora Zijada Rahimića, koji je rekao:

 "Svi ste vi pošteno i časno radili i zasluženo zaradili svoje penzije. Istina one nisu visoke spram uloženog rada i vašeg doprinosa tokom minulih decenija, ali znamo sa kakvim se teškoćama susrećemo. Čestitam što ste dočekali ovaj dan kada odlazite u penzije i želim da ih dugo, dugo primate".

Cio radni vijek u RMU Đurđevik

 Adem Goletić je cio radni vijek proveo u ovom ugljenokopu, gdje je obavljao razne zadatke:

 "Počeo sam raditi u jami, potom u separaciji, a završio sam kao vatrogasac naše vatrogasne jedinice. Tokom dugih godina dobro se radilo i zarađivalo, ali ovo što dobivamo kao penziju ravno je socijalnoj pomoći i to nismo zaslužili".

 Stjepan Grbić je počeo i završio u RMU Đurđevik, radiće kao inženjer na mnogim odgovornim poslovima, među kojima i tehnički direktor:

 "svjedok sam ukupnog razvoja ovog rudnika tokom proteklih decenija i bilo je časno raditi  u ovako velikom kolektivu. Moji poslovi uglavnom su bili vezani za tehničku organizaciju i realizaciju planiranih zadatakla na otkrivci i proizvodnji uglja. Poznato je da najveće količine proizvodimo za Tremoelektranu Tuzla i zato u svakom momentu sve treba da funkcioniše, kako ne bi bilo zastoja u isporuci".

 Vahid Kulović je takođe tokom dugog radnog staža promijenio više radnih mjesta, ali sve u RMU Đurđevik:

 "Bilo je dobrih i loših dana, mjeseci i godina, prošli smo kroz sve što vrijedi pamtiti ma kako bilo. Ja sm započeo svoj radu u separaciji, te PK Višća, odakle sam ispraćen u mirovinu kao vozač, sa tonama prevezenih uglja ili otkrivke.Sve je dobro samo da su nam penzije veće"./Š.G./

Okupljeni penzioneri na ispraćaju u RMU

Čestitka penzionerima od direktora Zijada Rahimića

Grupa bivših komorata sa predsjednikom SO Ramizom Zenunovićem

 

Vaš komentar na članak: