Danas je Sindikalna organizacija  RMU Đurđevik  upriličila svečani ispraćaj u penziju svojih doskorašnjih rudara i ostalih zaposlenika. Kao i svake godine i ovoga puta  ispraćaj je organizovan u povodu Dana rudara.

  „Proteklih dana smo obavili sve predviđene aktivnosti, tako da smo položili svijeće i odali počast šehidima i palim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995.godina, kao i poginulim rudarima u rudarskim nesrećama. Posjetili  smo naše radnike na bolovanjima više od 42 dana, te porodice umrlih radnika iz radnog odnosa u ovoj godini, porodice poginulih radnika na radnim mjstima, porodice šehida i poginulih radnika odbrambeno-oslobodilačkog rata“, rekao nam je prdsjednik Sindikalne organizacije RMU Đurđevik Nevres Mešić.

  Danas se na svečanom ispraćaju okupilo 23 penzionisana rudara i radnika Đurđevika, koji su u minulih 40 godina dali značajan doprinos razvoju ovog poznatog ugljenokopa.Čestitke rudarima uputili su predsjednik Sindikata Nevres Mešić i aktivisti Faik Hadžić i Selmin Tabučić.

  „Ovo je prilika da vam se zahvalimo za sve što ste dali ovom rudniku i našoj zajednici, a dali ste mnogo.Ovih dna dobili smo i rezultate o postignutom u toku ove godine i od 7 društava novog elektro-energetskog  koncerna BiH naš RMU Đurđevik je na 2.mjestu, a za taj uspjeh prizanja pripadaju i vama dragi komorati“, rekao je Mešić između ostalog u svom pozdravnom govoru i čestitki što odlaze u zasluženu mirovinu.

  Rudari su dans ispraćeni sa 200 KM, koje se dijele rudarima kao „višak“ u povodu Dana rudara, kao i tradicionalni poklon paket.

  Na rastanku od svojih radnih obaveza minulih decenija svoje utiske iznijelo nam je nekoliko rudara i zaposlenika Đurđevika:

  Ismet Nišić:

  „Prošao sam sve faze teškog rudarskog poziva, počevši od kopača u jami do vanjskog radnika nakon oboljenja.Nije bilo lako, ali moralo se od nečega živjeti.Za tih dugih godina prošao sam kroz kišu i vatru dok nisam stigao do ovog trenutka da upamtim odlazak u mirovinu“.

  Izudin Žunić:

  „Radio sam kao kopač u jami, svaki dan isto, na posao pa kući i opet ponovo, samo da se zaradi za život. Zarade nisu bile adekvate i samo od njih se nije moglo živjeti, pa je i kod kuće valjalo raditi, zemlju obrađivati, kao bi se omogućilo normalno funkcionisanje porodice i djeca izvela na put.Sve je prošlo brzo kada to ocjenim iz sadašnjeg trenutka. Ma, uprkos teškoćama, opet je bilo super“!

  Sevleta Isaković:

  „Radila sam punih 40 godina, pa i malo više od toga.Između ostalih aktivnosti  obavljala sam poslove  sekretarice generalnog direktora.Bilo mi je lijepo, zadovoljna sam poslom koji sam radila u ovom velikom radnom kolektivu, zadovoljna sam sa rudarima a i oni, nadam se, sa mnom da su bili zadovoljni“.

  Muhamed Memić:

  „Za dugog radnog vijeka prošao sam sve organizacione dijelove rudnika-jamu, kopove, separacije i obavljao mnogo raznovrsnih djelatnosti.Iako se radi o dugom periodu, čini se da je to prošlo brzo.Drago mi je da sam ipak doživio i taj trenutak odlaska u penziju i zahvaljujem se našem Sindikatu što nam je organizaovao ispraćaj, da se još jednom ovako zajedno vidimo i popričamo“.

  Ibro Jusić:

  „Proveo sam cio radni vijek u jamskoj ekploataciji uglja, bilo je i teških i dobrih trenutaka, kojih ću se podjednako sjećati. Drago mi je da sam iz takvih teškoća izišao kao pobjenik, s dobrim zdravljem i što sam stigao do penzije“.

   U okviru rudarskih svečanosti povodom 21.decembra, preostalo je još nekoliko aktivnosti, među kojima je održavanje svečane sjednice Nadzornog odbora, uprave i nadzorno-tehničkog osoblja., tradicionalna rudarska zabava u motelu Rudar u Tuzli i rudarske sportske igre, koje su pomjeren za utorak, 22.decembar./Š.Gadžo/

Grupa đurđevičlih penzionera na ispraćaju u mirovinu

Nakon burnih godina stigli do mirnijih dana
 

Vaš komentar na članak: