Decembar je mjesec kada rukovodstvo sindikata Rudnika mrkog uglja „Đurđevik“ u Đurđeviku ima najviše posla.U ovom velikom ugljenokopu  ima preko hiljadu zaposlenika, čiji ovogodišnji plan proizvodnje uglja iznosi 550 hiljada tona  uglja, koje se  najvećim dijelom plasira za potrebe tuzlanske Termoelektrane, dok samo manji dio je namjenjen širokoj potrošnji.

 Decembar je mjesec rezervisan za izvršavanje planova proizvodnje, ali i za svečanosti povodom 21.decembra, Dana rudara. Aktivnosti oko donošenja programa obilježavanja praznika su privedene kraju, Organizacioni odbor u sastavu Nevres Mešić, predsjednik i članovi Faik Omazić, Selmin Tabučić i Faik Hadžić svakodnevno zasijeda i obavlja neophodne pripreme. Jedan takav sastanak održan je i danas, a o aktivnostima predsjednik Sindikalnog odbora RMU „Đurđevik“ Nevres Mešić kaže:

  „Krenuli smo s posjetama šehidskim porodicama, kao i porodicama naših poginulih i umrlim članova kolektiva, te radnicima na bolovanju više od 42 dana.Tom prilikom delegacije prilikom posjeta daruju skromne pakete navedenim osobama, a ujedno ih upoznaju s prilikama u našem kolektivu.Na uobičajen način izvršićemo polaganje cvijeća i odati počast ma mezarju „Grobovi“ poginulim rudarima u rudarskim nesrećama i na spomen ploče poginulim borcima i šehidima na lokalitetima u krugu Đurđevika i Višće.Ove godine organizovaćemo i svečani ispraćaj u penziju 23 naša zaposlenika, koliko će ih do kraja godine steći pravo na prekid rada po ovom osnovu, a takođe za njih smo pripremili novčane nagrade i uobičajene poklone u ovakvim prilikama. Naša je tradicija da povodm Dana rudara održimo svečane zborove radnika po pogonima u dva restorana našeg rudnika i to u periodu od 13. do 16.decembra.U sklopu naših manifestacija održaćemo i svečanu sjednicu Nadzornog odbora, uprave i nadzorno-tehničkog osoblja RMU „Đurđevik“, uz prisutvo gostiju“.

  Uz ostale aktivnosti ni ove godine neće izostati tradicionalna sportska takmiečnja rudara u  malom nogometu, stonom tenisu i šahu, a mjesto održavanja takmičenja je Gradska dvorana Živinice./Š.Gadžo/

Organizacioni odbor-obilježavanje Dana rudara teče po planu
 

Vaš komentar na članak: