Općinsko vijeće Živinice je pokrenulo inicijativu za izdvajanje Površinskog kopa Dubrave iz sastava tuzlanske Kreke.Tim povodm danas je u Živinicama održan okrugli sto na ovu temu, a osim predsjedavajućeg OV mr.Begana Muhića, načelnika mr.Hasana Muratovića i  jednog broja vijećnika, razgorima o izdvajanju Dubrava iz Kreke prisustvovali su predstavnici vlada FBiH i TK, kao i Elektroprivrede BiH. 

 
 Began Muhić je, otvrajući temu okruglog stola, izjavio kako je kop u Dubravama veliki potencijal, sa godišnjom proizvodnjom uglja od preko milion tona i oko hiljadu zaposlenih radnika, ali da ni to nije dovoljno postizanju pozitivnih poslovnih rezultata:
 
  „Neodrživo je dalje poslovanje sa Krekom i neophodno je opredjeliti se za novi model organizacije rada, tako što će sjedište preduzeća biti u Živinicama. Želimo da struka da svoje mišljenje, jer je izvjesno da više ovaj naš veliki ugljenokop ne može postizati pozitivne poslovne rezultate dok je u Kreki“, rekao je Muhić.
 
 I načelnik Muratović je mišljenja da bi izdvajanje PK Dubrava iz Kreke bilo značajno za općinu Živinice:
 
 „Nama PK Dubrave duguju za koncesije oko 5 miliona KM i s tim novcem mnogo dobrog bi izgradili. Tu su i ostale prednosti, kao zapošljavanje i razvoj ostalih pratećih djelatnost. S ovakvom organizacijom sigurno je da će Dubrave sve teže poslovati i proizvoditi gubitke. Ovaj rudnik je cijelom svojom površinom  na području općine Živinice i zato tražimo da tu bude i sjedište“.
Elaborat o ekonomskoj opradanosti izdvajanja Dubrava
 
 Predsatvnik Vlade Tuzlanskog kantona, ministar Željko Knežiček je istako teško stanje u rudnicima i nemogućnost isplata koncesija, što je Vlada TK u više navrata zahtijevala. Predložio je da  stručni tim uradi Elaborat o ekonomskoj opravdanosti izdajanja PK Dubrava iz Kreke, te da struka da konačan sud o tome da li je takav model organizacije opravdan!
 
 Razgovorima o ovoj temi bio je prisutan i predsjenik Nadzornog odbora Elektroprivrede FBiH Enver Agić, koji je govorio o perspektivama rudastva i kako bi prema planovima već naredna godina trebala biti pozitivna za ugljenokope!
 
  „Međutim, izvjesno je da rudnici ni tada neće stići na „zelenu grau“. Podsjećam da je izvršenje planova otkrivke tek 70 odsto i da će se to negativno odrazizi na ukupne poslovne rezultate. Poseban problem je da će se planirani gubitak još i prebaciti, što zahtjeva daleko bolju organizaciju i pristup rješavanu problema u rudarstvu“, rekao je Agić.
 
 Poslanik u Skupštini BiH Zijad Jagodić, zamjenik predsjedavajućeg OV Živinice Abdulah Delić i ekspert ekonomskih nauka dr.Bahrija Umihanić iznijelu su argumente koji idu u prilog osnivanju samostalnog preduzeća PK Dubrave, sa sjedištem u Živinicama.Isticali su i probleme nerješenog zagrijavanja grada zbog odustajanja Elektroprivrede da podrži projekat  gradnje toplovoda od TE Tuzla do Živinica, kao i niz drugih prednosti, koje idu u prilog izdvajanja Dubrava iz Kreke.
 
  „Ključni probelm svih naših nedaća je odgovornost onih koji upravljaju rudnicima.Na primjeru RMU Đurđevik se vidi da je poslovao negativno dok je bio u Kreki, a kao  samostalno preduzeće poslovao je pozitivno. Danas Kreka više duguje nego što ima vrijednost kapitala. To je još jedan dokaz da je sadašnji sistem upravljanja rudnicima neodrživ i da ga treba mijenjati, jer su upali u velike gubitke“, rekao je Umihanić.
 
  Današnji prvi razgovori i doneseni zaključci trebali bi daljom procedurom dati odgovor na pitanje, postoji li opravdanost za izdvajanje PK Dubrava iz Kreke, u samostalno preduzeće sa sjedištem u Živinicama./Š.G./

Sa današnjeg okruglog stola o PK Dubrave

PK Dubrave-za opravku dva roto bagera izdvojeno oko 5 miliona EUR-a

O izdvajanju Dubrava iz Kreke svoj sud će dati stručni tim

 

Vaš komentar na članak: