Ratne 1992.godine na područje Mjesne zajednice Gračanica (selo), sa neprijateljskih položaja ispaljeno je nekoliko bombi. Jedna od njih i danas se nalazi u neposrednoj blizini kuća ovog mjesta. Pokušaji da se teren deminira još nije uspio, pa mještani s pravom strahuju za svoje živote.

 Bomba težine od oko 250 kg, poznatija pod imenom "krmača" zarila se duboko pod zemlju, tvrdi Kerim Duruć, koji ima kuću u blizini pada bombe:

 "Više puta smo tražili da se teren temeljito ispita. Jednom je ekipa deminera iz Sarajeva dolazila, ali mene tada nije bilo kod kuće. Oni su je tražili uređajem i kažu da nema tragova. Da sam ja bio sigurno bi je pronašli, jer u pet metara mogu odrediti mjesto gdje je pala. Njiva gdje se nalazi bomba je kraj puta, kojim svaki dan prođe oko 150 kamiona sa obližnjeg kamenoloma i to takođe može izazvati opasnost za nas koji tu živimo. Stručnjaci kažu kada bi ta bomba eksplodirala stradale bi kuće u blizini oko 500 metara", kaže Abdulkerim Durić.

 Osim Durića, najbliža kuća do bombe je i Ibrahima Mešanovića, koji brine za sudbinu sebe i svoje familije. Iako je prošlo više od 20 godina, čudno je da se teren nije temeljito ispitao, kako bi ljudi ovog kraja napokon odahnuli!/Š.G./

Vaš komentar na članak: