SABNOR:Usvojeni Izvještaj i Program rada

Danas je u prostorijama Udruženja penzionera u Živinicama održana Skupština Udruženja antifašista i boraca  Narodno oslobodilačkog rata, na kojoj su usvojeni Izvještaj o radu za period 2007. do 2011.godina i Program rada za tekuću godinu.Takođe je izabrano novo rukovodstvo ove organizacije.

  Sjednicom je prdsjedavao predsjednik SABNORA Živinice Ćazim Mešić, a Skupštini su prisustvovali predsjednik SABNORA TK Božo Novaković sa saradnicima, kao i drugi gosti.

 Uvodno izlaganje o Izvještaju o radu za mandatni period podnio je Mehmed Bijelić, koji je, između ostalog, rekao:

 "Udruženje je izvršilo sve one zadatke koji su bili predviđeni programom aktivnosti za pomenuti period.Ono što je bitno i naša osnovna orijenatcija u radu jeste njegovaje, zaštita i baštinjenje tekovina i antifašističkih vrijednosti NOB 1941. do 1945.godine.U mandatnom periodu smo prisustvovali značajnim istorijskim  mjestima iz tog perioda, kao što su Vukosavci, gdje smo položili cvijeće na spomenik poginulim borcima Prvog štaba majevičkog odreda, te posjete spomen kosturnici u Doboju, Bukviku kraj Brčkog, stizali smo i do Tjentišta, Husina, Pijerničke ćuprije i drugih značajnih mjesta naše prošlosti.Uspostavili smo uspješnu saradnju sa UG "Tito", te sličnim udruženjima u Tuzlanskom kantonu, kao i strankama koje baštine tekovine NOB-e".

 Programom aktivnosti za ovu godinu SABNOR Živinice će nastaviti sa provođenjem sličnih zadataka, s tim što će prioritet biti u omasovljenju članstva, sa svim koji su za antifašizam, posebno su, kako je istaknuto, dobro došli mladi.Uz to radiće se na saniranju oštećenih spomenika partizanima na Karauli i Pijerničkoj ćupriji.

 Bilježimo i izjave nekoliko učesnika u vođenim raspravama prije usvajanja pomenutih materijala-Ahmet Habibović:

 "Mi učesnici Narodnoosolobodiačkog rata smo izgubili mnoga prava i tretiramo se isto kao da smo bili na strani neprijatelja.Znam da smo u naše vrijeme cijenili borce Prvog svjetskog rata i da su imali sva prava, a i njih je bilo malo kao nas danas.Sve ovo što je danas stečeno urađeno je u vrijeme Tita, a bilo bi i više da nije uništeno i još uvijek se uništava".

 Božo Novaković:

 "Naša najveća briga je o borcima i njihovom zdravlju, treba da im pomognemo da ne žive u bijedi, da nastavimo njegovanje tradicija revolucije, a transormaciju imena smo odredili da bi stvorili uslove da nam se pridruži mlađa populacija, svi ljudi koji su antifašisti, da se zajednički borimo protiv narastajućeg nacionalizma i podjeljenosti među narodima. Predlažem da se vrati ime Titove ulice u Živinicama, kao i vraćanje skinutih bista narodnih heroja na ona mjesta gdje su bila prije rata u BiH".

 U raspravama su još učestvovali Zejnil Meštrić, Halid Mujagić, Osman Mešić, Sead Šahinpašić, Šaban Habibović i Milivoje Milić.

 Na današnjoj Skupštini SABNORA Živinice izabrano je novo rukovodstvo.Tako je na čelu novog sastava Upravnog odbora za predsjednika ponovo izabran Ćazim Mešić, zamjenik je Ahmet Habibović, dok je predsjednik novog sastava Nadzornog odbora Mehmed Bijelić.Još su izabrani predstavnici u Skupštinu TK i FBIH./Š.Gadžo/

 

Sa današnje Skupštine SABNOR-a Živinice