U Prokuplju u Srbiji je proteklog vikenda održano prvo prvenstvo jugoistočne Evrope u šahu za kadete.Učestvovalo je 84 igrača iz 5 država: Hrvatske (Slavonski Brod), Bugarske (Sofija), Bosne i Hercegovine (Bosanski Brod i Živinice), Makedonije (Skoplje) i Srbije (Beograd, Nova Varoš, Leskovac, Niš, Požarevac, Zaječar, Vranje, Kruševac, Vlasotince, Vladičin Han, Blace, Mala Plana, Lebane, Kladovo i Prokuplje).

  Igralo se devet kola po Švajcarskom sistemu u četiri grupe (dječaci do 12 i do 18 godina i djevojčice do 12 i do 18 godina).Tempo igre je bio 25 minuta po igraču – ukupno 50 minuta igre.Na takmičenju je zapažen uspjeh postigla Nadina Mahmutbegović, učenica VIII razreda Druge osnovne škole u Živinicama.U veoma jakoj konkurenciji osvojila je 3.mjesto i bronzanu medalju, što je u ovako jakoj konkurenciji i među starijim takmičarima veliki uspjeh!

 Tokom prvenstva održan je sastanak Balkanske asocijacije za kadetski šah, na kome su prisustvovali predstavnici pet država, a međi njima i naš Midhat Mahmutbegović, predstavnik Bosne i Hercegovine.Na sastanku je usvojen kalendar aktivnosti u 2010. godini i razmatrana su organizaciono – tehnička pitanja./Š.G./

 

Vaš komentar na članak: