Omladinski šahovski klub Živinice čini velike napore na edukaciji mladih iz ove drevne igre.U cilju popularizacije  sporta podijeljeno je svim osnovnim školama na području opštine od   15 – 20 knjiga  pod naslovom „Prvi šahovski koraci“, autora Midhata Mahmutbegovića – trenera u OŠK Živinice. Knjige su podjeljene i živiničkim srednjim školama, te Gradskoj biblioteci.

  «Osim pomenutog  vršimo edukaciju mladih i na druge načine.OŠK Živinice je u saradnji sa Televizijom Živinice  snimio  20 edukativnih emisija u trajanju od po pola sata, pod nazivom „Škola šaha“ koje se redovno emituju.Mladima je potrebna edukacija, kako bi na vrijeme shvatili suštinu ove igre.Svakako, rezultati ne izostaju jer imamo više vrhunskih talenata», kaže Midhat Mahmutbegović.

  OŠK Živinice je član Prve A lige Šahovskog saveza FBiH, a od osnivanja prije 6 godina bili su prvaci Kantona, Druge lige ŠS BiH i Prve B lige ŠS FBiH.Uz to članovi su Međunarodne lige «Dunav-Drava-Sava».

  OŠK Živinice je u kadetskoj konkurenciji imao dva vice-prvaka države Davida Ćivića  u konkurenciji kadeta do 10 god.i  Nadinu Mahmutbegović, u konkurenciji kadetkinja do 16 godina.Ovi takmičari su stekli pravo nastupa i nastupili su na evropskom prvenstvu u Herceg Novom.

  OŠK Živinice je prošle godine uspješno organizovao dvodnevni ,  osmi po redu turnir „ Šahovske Nade BiH“,  koji je naš grad učinio prepoznatljivim u BiH kada je ovaj sport u pitanju.Na turniru učestvuju naši najbolji dječaci i djevojčice koji su na prvenstvui države zauzeli jedno od prva tri mjesta u konkurenciji kadeta i kadetkinja u kategorijama do 10, 12, 14, 16 i 18 god.
 
   OŠK Živinice  naredne godine ima  namjeru  pokrenuti  akciju „ Šah u škole“ u svim osnovnim školama na području cijele opštine./Š.G./

 

Sa jednog takmičenja šahovskih nada BiH
 

Vaš komentar na članak: