Već smo objavili nepotpun izvještaj sa prvenstva mladih šahista i uspjehu živiničkog šaha.Ovoga puta imamo više podataka, a evo o čemu se radi: početkom decembra ili tačnije 5. i 6.decembra održano je prvo kadetsko prvenstvo Jugoistočne Evrope  u šahu. 
  Takmičenje je održano u Srbijia, a domaćin je bio  grad Prokuplje.

 "Igralo se u devet kola po šahovskim pravilima ubrzanog šaha.Tempo igre je bio 25 minuta po igraču ili 50 minuta za cijelu partiju.Nastupila su  84 takmičara i takmičarke  iz pet zemalja: Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. 
Kadeti OŠK Živinice su ponovo postigli jedan izuzetan rezultat" , objašnjava nam predsjednik OŠK Živinice Mido Mahmutbegović.

  U prošlom prilogu smo istakli da je Nadina Mahmutbegović / slika na naslovnici/  u izuzetno jakoj  konkurenciji djevojčica do 14 godina zauzela treće mjesto i osvojila  bronzanu medalju, dok je Vehid Mešić u konkurenciji dječaka do 16 godina zauzeo prvo mjesto i osvojio  zlatnu medalju.Za svaku pohvalu je i uspjeh Sare Jocimović iz Bosanskog Broda, koja je u konkurenciji djevojčica do 12 godina zauzela prvo mjesto i osvojila zlatnu medalju.

   Vehid je učenik I-g3 razreda živiničke Gimnazije.Upitali smo ga šta mu znači šah, pošto je to, kako saznajemo, njegova glavna trogodišnja "ljubavi"?

   "Mnogo mi znači što sam u naš grad donio trofej i medalju sa ovako velikog šampionata.Odigrao sam 9 partija i osvojio maksimalan broj bodova, pa i nagrada nije izostala.U šahu ću nakon ovog uspjeha sigurno dugo ostati, jer mi je to podstrek za dalji rad, a potvrdio sam da nešto vrijedim i da dosadašnji trud nije bio uzaludan"!

  Vehid  još ističe  svog trenera Midu Mahmutbegovica, koji je marljivo radio s njim,pa je i on  također zaslužan za njegov uspjeh.
 
  "Naravno,bez trenera ne bih mogao ništa i ovim putem mu se zahvaljujem. Napomenut ću još jedan važan uspjeh, a to je 2. mjesto osvojeno na balkanskom takmičenju, na koje sam jako ponosan", kaže nam  Mešić.

  Naši najbolji kadeti su blistali i ovaj put.

 "Mi ćemo i dalje nastaviti  vrijedno raditi.Ovom prilikom zamolili bi samo za malo veće razumjevanje i pomoć šire društvene zajednice, kako bi rezultati bili još bolji", ističe Mahmutbegović./E.Aljić/

Vehid Mešić sa zlatnom medaljom i peharom
 

Vaš komentar na članak: