Najveći regionalni online sajam zapošljavanja i edukacije trajat će do 12-og oktobra, a na sajmu učestvuje 50 kompanija i edukativnih ustanova sa 250 ponuđenih radnih mjesta. Među učesnicima je i 13 kompanija i edukativnih ustanova iz BiH koje nude radna mjesta i edukativne programe.

  Sa poslodavcima i edukativnim ustanovama posjetioci mogu komunicirati putem chata i saznati sve o mogućnostima zapošljavanja. Raspored chata sa poslodavcima dostupan je na web stranici www.dankarijera.com
u programu sajma.

  Ovakav novi koncept sajma, koji se iz realnog preselio u virtualni prostor, posjeduje niz prednosti u odnosu na klasične sajmove, a prije svega otklanja sve teritorijalne barijere. Posjetioci mogu iz udobnosti svog doma ili kancelarije posjećivati sajam, razgovarati sa poslodavcima, potražiti edukativne programe ili prijaviti se za posao. U prvih 5 dana trajanja sajma zabilježio je preko 110 000 posjeta.

  Nakon veoma uspješnog prošlogodišnjeg Virtualnog dana karijera i znanja, sajam po drugi put organiziraju najjači internet portali za zapošljavanje u regiji: Posao.ba iz BiH, MojPosao.net iz Hrvatske i Infostud iz Srbije.

  Cilj projekta je pored informiranja osoba koje traže posao o radnim mjestima i edukaciji u regiji jačanje međusobne saradnje kompanija i edukativnih ustanova sa ovih prostora, ali i poticanje mobilnosti na tržištu rada. Regionalni partner projekta je MDGF program zapošljavanja i zadržavanja mladih u BiH. Lokalnu podršku sajmu pružio i je Federalni zavod za zapošljavanje, čime je dodatno ojačana saradnja privatnog i javnog sektora u sferi zapošljavnja a sve u cilju podizanja stope zaposlenosti.

  Benjamin Kadić, voditelj projekta za BiH rekao je o sajmu: ”Projekat smo pokrenuli kako bismo uvezali  regionalno tržište rada, omogućili interaktivnu komunikaciju između poslodavaca i posloprimaca te ponudili jedan sasvim novi koncept na tržištu rada. Činjenica je da naše tržište još nije u potpunosti spremno za tranziciju na virtualno poslovanje, ali isto tako smatramo i osjećamo obavezu da mi budemo pioniri u približavanju svjetskih trendova regionalnom tržištu rada"./Alma Hadžić/

Vaš komentar na članak: