Danas je u sali za sjednice Općinskog vijeća Živinice održaća završna svečanost i promocija rezultata projekta „Volonterizam za razvoj zajednice“, koji je implementiran na području općina/opština Živinice i Srebrenica. Tom prilikom dodjeljene su zahvalnice najistaknutijim pojedincima i institucijama/organizacijama za značajan doprinos i podršku projektima.

 Udruženja „SARA-SREBRENICA“ i grupa mladih iz Živinica implementirali su nekoliko projekata, pa je današnja svečanost bila prilika da se na kraju tekuće godine istaknu postignuti rezultati.

 "Udruženje "SARA – SREBRENICA" osnovano je u oktobru 1999. godine, na lokalnu inicijativu grupe građana. Svoje ciljeve, u skladu sa misijom Udruženja, ostvarujemo putem konkretnih projektnih aktivnosti, na bazi volonterskog rada, uz podršku donatora, kroz članstvo u mrežama NVO, na bazi saradnje sa lokalnim vlastima i drugim akterima u zajednici.Tako je bilo i u Živinicama, gdje smo imali veliku podršku lokalnih vlasti na čelu sa opštinskim načelnikom Hasanom Muratovićem. Mi se u Živinicama osjećamo kao kod kuće i sa zadovoljstom ističem da smo partnerskim odnosom uspješno realizovali sve planirane projekte", rekla je predsjednica Sare iz Srebrenice Valntina Gagić.

Uspješna realizacija projekata

 Mladi Živinica iznosili su svoje utiske i rezultate koje su postigli na gradnji sportskih terena u Šerićima i Gornjim Živinicama. O ovim i drugim projektima govorili su Erna  Hasić, Muamer Nurkić, Suzana Nikić i Edin Husović.

 Muamer Nurkić je rekao kako je saradnja sa mladima iz Srebrenice u početku bila hladna, ali je poslije sve krenulo na bolje:

 "U početku realizacije naših zajedničkih projekata smo bili prilično podvojeni, međutim što smo više vremena zajedno provodili u radu udružili smo se, tako da su naše grupe bile izmješane, te su nam postignuti rezultati bili draži".

 Aktivista Edin Husović je istakao:

 "Realizvani projekti su najbolji  pokazatelji da mladi mogu biti nosioci mnogih važnih aktivnosti i da u ovoj našoj lijepoj domovini imamo što šta još da  uradimo. Sve ovo što je urađeno pokazuje da su mladi spremni graditi našu zajednicu za dobrobit svih, da ovdje ima posla i da ne moramo misliti o odlasku u inostranstvo".

 Općinski načelnik Hasan Muatović je istakao značaj mladih u izgradnji lokalne zajednice, što najbolje pokazuju njihova djela:

 "Dobro je što i kod nas zaživljava volonterski rad.Mada smo kao lokalna zajednica veoma mnogo postigli  na stvaranju povoljnijih uslova za život građana, uvijek ima posla i za volontere. Da smo izgradili povoljne životne uslove najbolje svjedoči podatak da nas je u odnosu na prije 20 godina duplo više i sada općina Živinice broji preko 100 hiljada stanovnika. Sve ovo što mladi rade ubuduće će imati značajniju podršku općine Živinice, kako bi ti rezultati bili još veći".

 Za poseban doprino u realizaciji projekata Udruženje Sara Srebrenica nagradilo je veći broj pojedinaca i koleketiva iz Živinica, koji su dali podršku urađenim projektima.

 Zahvalnice je predstavnice Sare Valentina Stana Medić dodjelila općinskom načelniku Hasanu Muratoviću, RTV Živinice, JP Komunalnom Živinice, portalu www.zivinice.ba, Eko udruženju Jezero Šerići, te Enveru Aljiću, Nadini Brčaninović i Pašagi Hasiću.Takođe, dodjeljen je i veći broj uvjerenja mladima koji su uspješno završili 4 programa jačanja kapaciteta omladinskih grupa./Š.G./

Predsjednica Sare Valentina Gagić istakla važnost realizovanih projekata

Pozitivna iskustva volonterskih radova iznio Muamer Nurkić

Priznanje općinskom načelniku Hasanu Muratoviću

Zahvalnica Eko udruženju Jezero uručena Erni Hasić

Vaš komentar na članak: