Predsjednik Udruženja izdavača i knjižara Bosne i Hercegovina Ibrahim Spahić najavio je da će 24. međunarodni sajam knjige i učila biti posvećen autorima i autorskim pravima, a UIK BiH će i ove godine dostojno obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava.

  U skladu sa motom ovogodišnjeg Svjetskog dana knjige i autorskih prava "Index Translationum" 24. sajam knjige otvorit će predsjednik PEN centra BiH i sam prevodilac prof. dr. Zvonimir Radeljković. Kao partner u obilježavanju 23. aprila od 1995. godine, UIK BiH je za UNESCO-ov kalendar obilježavanja Svjetskog dana knjige i ljudskih prava prijavio i program Kulturnog foruma Bosne i Hercegovine o statusu najvažnijih kulturnih institucija u BiH i dodjelu nagrada najboljim autorima i izlagačima na svečanosti zatvaranja Sajma 23. aprila – kazao je Spahić na današnjoj konferenciji za novinare, uputivši čestitku građanima Mostara povodom postavljanja bista bh. nobelovaca Ive Andrića i Vladimira Preloga u tom gradu.

  Sve je spremno za početak 24. Međunarodnog sajma knjiga i učila koji će svoja vrata otvoriti za posjetitelje u srijedu 18. aprila od 10 sati. Ulaznica će koštati jednu konvertibilnu marku, a za najavljene kolektivne posjete, kao i prethodnih godina, ulaz će biti besplatan – kazala je organizator Sajma iz Centa Skenderija Amira Bojčić.

  Domaćin Bosanske kuće u sajamskoj dvorani "Mirza Delibašić" i moderator promocija književnik Mirsad Bećirbašić čestitao je blagdane vjernicima knjige i najavio dinamičnih šest dana.

  Bosanska kuća svjedočit će više od stotinu promocija, a autori će predstaviti svoja djela na štandovima više od 200 izlagača – kazao je Bećirbašić, najavivši i prateće programe Sajma u Muzeju Sarajeva, Galeriji IPC"E" i ateljeu Figure. Na konferenciji su predstavljeni članovi žirija i pozvani izdavači da kandidiraju svoja izdanja za godišnje sajamske nagrade.Očekuje se više organizovanih posjeta učenika, studenata i prosvjetnih radnika iz BiH, posebno tokom vikenda! /Press Sajma/

Vaš komentar na članak: