Danas je OO SBiH Živinice održala tribinu pod nazivom "Perspektive i mogućnosti zapošljavanja u općini Živinice", o kojoj je govorio kandidat za načelnika općine Živinice iz ove političke partije dipl.inž.Husein Trumić.

 O radnoj i političkoj karijeri kandidata Trumića govorio je stranački kolega Kemal Šarac, a potom mu je dao riječ.Husein Trumić je prvo govorio o teškom trenutnom stanju, kada svakog mjeseca Biro za zapošljavanje u Živinicama stavi na spisak oko 300 radnika, otupštenih iz raznih firmi:

 "Nezaposlenost je najveći problem naše općine i tema koja se od strane odgovornih za ovaj problem stavlja pod tepih.Javno govorim o ovoj važnoj problematici kod nas, a ako neko ima da može ponuditi bolja rješenja-rado ću mu pružiti ruku i čestitati! Na Birou je evidentirano 13 882 nezaaposlena radnika, od čega svaki mjesec dolaze, ne sa fakulteta i škola-već iz firmi u kojima su radili i dobili otkaze. Zašto je općina Živinice na prvom mjestu u TK po procentu od 60 odsto nezaposlenih"?

 Potom je Trumić naglasio kako se nijemo posmatra gašenje velikih firmi, kao što su Trgozad (Živinicepromet), ugstiteljstvo i u posljednje vrijeme Konjuh, o čemu je rekao:

 "Prema položaju naše općine i njenim resursima nemoguće je imati toliko nezaposlenih ljudi. Više o tome ne smijemo šutiti i jedini način izlaza iz krize su radna mjesta.Treba graditi velike sisteme, a ne mala i srednja preduzeća. Tako bi trebalo reorganizovati rudarstvo i ujediniti rudnike Đurđevik i Dubrave, graditi cementaru i briketanu, gdje bi radio veliki broj radnika.Takođe bi trebalo pokrenuti javne radove na čišćenju rijeka Oskove i Spreče, kao i jezera Modrac, koji bi povukli veliki broj zaposlenih. Dalje, u oblasti infrastrukture znamo da loše stojimo sa pitkom vodom i toplifikacijom, a sve to obezbjeđuje veliki broj novih radnih mjesta i ne bi svaki mjesec dolazilo do otpuštanja po 300 radnika već bi radili na tome da stalno otvaramo nova radna mjesta".

 Ukoliko se nastavi sa povećanjem broja nezaposlenih i otpuštanja radnika iz firmi doći će do masovnijeg napuštanja građana svoje domovine BiH i neko za to mora snositi odgovornost", rekao je na kraju izlaganja kandidat za načelnika općine Živinice dipl.inž.Husein Trumić./Š.G./

 

Izlaganje Huseina Trumića na temu o zapošljavanju

Članovi i simpatizeri SBiH na današnjoj javnoj tribini

 

Vaš komentar na članak: