U okviru projekta “Fado i  ja”  Maja Milinković , sarajevska autorica i interpretatorka prepoznatljivog i karizmatičnog glasa, po prvi put se sarajevskoj publici predstavlja u ulozi izvođača portugalskog muzičkog žanra fado /fado  ili sudbina, što bi bio samo jedan od postojećih prevoda, je veoma popularan portugalski muzički žanr koji je nastao početkom 18-og stoljeća. Portugalci fado smatraju nacionalnim blagom/ , koncertom u Galeriji “Boris Smoje”.

  Ljubav prema fadu rodila se prije dvije godine, za vrijeme Majinog boravka u Berlinu, gdje je u okviru projekta FaRvoices (balkan, spanish, fado) imala mnogobrojne koncerte i nastupe.  O svojoj vezi sa fadom Maja kaže:
  “Fado je moja nova strast i izazov. Izvođenje fada od mene zahtjeva da se potpuno predam. Ako smisao svog postojanja zamislim kao sliku sačinjenu od mnogo malih dijelova (kao puzzle) onda je pjevanje fada dio koji tu sliku čini potpunom. “

   Projekat “Fado i ja” takodjer obuhvata izlozbu slika Anite Maroš, sarajevske slikarice autididakta koja  se predstavlja svojim slikama rađenim u tehnici enkaustika . Ova autorica posebnog senzibiliteta u svom izražaju, jedanaest godina uspješno je radila u Portugalu, a njene slike rađene u tehnici akvarela, ulja i akrilika i danas su odmor za oči i dušu svim ljubiteljima bella arte u cijeloj Europi i na ostalim kontinentima. Njenu vezu sa fadom je lako prepoznati kroz meditativne motive rađene u bojama čežnje i strasti, emocijama koje i jesu sama srž fada.

  Ova autentična izvedba zvuka i slike će biti predstavljena 9. marta u Galeriji “Boris Smoje” u Sarajevu (Radićeva ulica) otvaranjem izložbe slika Anite Maroš u 19h i koncertom fado muzike  u 21h. na kojem će Maja Milinković svojom osebujnom izvedbom sarajevskoj publici donijeti dašak atmosfere, čežnje i strasti dalekog i sunčanog Portugala.

Maju na ovom koncertu prate Mirza Redžepagić (rodj. 1986. U Novom Pazaru. Na Muzickoj akademiji diplomirao je 2010. odsjek solo gitara, nakon toga polje svoga djelovanja preusmjerava na oblast flamenco gitare i spada među pionire u toj oblasti u našoj zemlji) i Beus Berislav, (rodj.1964. u Zenici. Gitaru svira  od svoje petnaeste godine. Trenutno  nastupa u sastavu zeničkog sastava Cover Art  u Sarajevu).

 

Vaš komentar na članak: