Večeras je u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra  svečano obilježena 23. godišnjica osnivanja i uspješnog rada SDA Živinica. Svečanosti su prisustvovali visoki partijski rukovodioci, potpredsjednik SDA BiH Šefik Džaferović, Ismet Osmanović, poslanik u predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Amir Zukić, predsjednik SDA Tuzlanskog kantona i dr.

  Prije održavanja svečane akademije delegacija SDA položila je cvijeće kraj spomenika
šehidima i palim borcima odbrrambeno-oslobodilačkog rata.

  Svečanost je počela intoniranjem državne himne i himne SDA BiH, te odavanjem počasti učenjem Fatihe šehidima i palim borcima odbrambeno-oslobodilačkog rata. Prigodan govor povodom 15.jula, 23. godišnjice SDA Živinice i Sjeveroistočne Bosne održao je Abdulah Delić, predsjednik OO SDA Živinice i jedan od utemeljitelja ove političke partije u ovom kraju. Gosp. Delić je podsjetio veliki broj prisutnih članova i simpatizera na političke prilike u BiH i općini Živinice u vrijeme formiranje stranke  15. jula 1990.godine, u Donjoj Lukavici, što je bio zvanično prvi skup SDA općine Živinice i Sjeveroistočne Bosne.

 „Stranke demokratske akcije je bila jedina snaga koja je predvidjela opasnost koja se nadvila nad naš narod i našu domovinu.Kada smo osnivali stranku imali smo pred sobom jake vojne snage na obližnjem aerodromu u Dubravama i valjalo je suprotstaviti se namjerama te vojen sile. Bili smo jedina snaga koja se otvoreno suprotstavila namjerama neprijatelja i koja je osnovala Patriotsku ligu za odbranu naroda i domovine. SDA izglasava, priprema i sprovodi referendum za nezavisnu BiH, organizuje odbranu, a potom i obnovu i izgradnju ratom porušene zemlje, jača institucije BiH, sprovodi reforme radi priključenja Evropskim integracijama i NATO-u“, istakao je predsjednik Abdulah Delić.

 Čestitke OO SDA Živinice u povodu 23. godišnjice uputio je  poslanik u predstavničkom domu Parlamenta BiH Ismet Osmanović, koji je pohvalio doprinos SDA Živinica stabilnosti političkih prilika kod nas:

Nema odstupanja od zacrtanog puta Alije Izetbegovića

  "Iz godine u godinu jačaju patriotske snege u BiH, a tako je i u SDA Živinica i ja posebno želim uputiti čestitke aktivisatima stranke, koji ovu političku partiju vode pravim putem. Naš prvi predsjednik Alija Izetbegović je zacrtao put stranke i nema odstupanja. Na tom kursu je i SDA Živinica.

  Kada je riječ o političkoj situaciji u BiH, vidimo da je nestabilna, a krivac za to je izborni pobjednik. Bili smo dio te vlasti sa željom da pomognemo i da na djelu pokažemo spremnost za prevazilaženje ideoloških razlika, ali vidjeli smo da od Platforme nema ništa, jer je SDP želio fotelje, a ne promjene koje bi dovele do povećanja zaposlenih i poboljšanje standarda ljudi. Vidimo da i od nove parlamentarne većine nema ništa. U posljednjih 15 dana SDA BiH je najpoželjnija politička partija i svi žele s nama u koaliciju, pa i SDP, ali mi to ne želimo.Sada svi vidi da smo jedino mi u stanju stabilno voditi državu", rekao je Osmanović.

  Amir Fazlić je govorio o potrebi većeg jedinstva unutar SDA, te da se nastavi sa uspješnim aktivnostima, kako bi i na narednim izborima odnijeli pobjedu:

  "Na proteklim lokalnim izborima na području Tuzlanskog kantona SDA je imala oko 70 hiljada glasova, što je više nego SDP i SBB zajedno. Zato trebamo i dalje nastaviti na učvršćivanju partijskog jedinstva, kako bi i na narednim izborima postigli još ubjedljiviju  pobjedu".

Učvrstiti ustavnu poziciju Bošnjaka

  Potpredsjednik SDA BiH Šefik Džaferović je velikom broju prisutnih članova i simpatizera govorio o aktuelnom političkom stanju u državi, te podsjetio kako je SDA od Dejtona do danas uspješno odgovorila svim izazovima:

  "BiH je danas u teškoj situaciji i stanje je komplicirano iz dva razloga! Prvi je što međunarodna zajednica ne vrši svoje nadležnosti koje ima prema mirovnom sporzumu iz Dejtona i drugi, što se aktuelna vlast  ne snalazi u ulozi koju je preuzela nakon izbora".

  Džaferović je istakao potrebu odogovrnog pristupa popisu stanovništva i da svako ima pravo izjasniti se onako kako osjeća, s preporukom da bi Bošnjaci trebali prepozanti svoj identitet, kako ne bi ostali nacionalna manjina kao najveći narod u BiH.

  "Prema Ustavu, u BiH ima 3 konstitutivna naroda-Srbi, Hrvati i Bošnjaci, a svi ostali su nacionalne manjine. Svi koji se izjasne kao Musliman ili nekako drugačije, smanjuju ustavnu poziciju Bošnjaka. Ima pokušaja unošenja smutnje i mi to pokušavamo objasniti", rekao je Džaferović.

 Osvrnuo se i na krizu vlasti u BiH i rekao je: "Zalagao sam se u početku za koaliciju SDP-SDA, jer su u to vrijeme na djelu bile antibosanske snage. U početku je dobro krenulo, ali je SDP kriv što je došlo do prekida koaliranja. Oni su iz uskogrudih razloga razbili probosanski blok i zbog toga će snositi istorijsku odgovornsot. Oni su navikli na poslušnike, a ne na partnere, kakva je trebala biti naša uloga"./Š.G./

Sa polaganja cvijeći kraj spomenika šehidima i poginulim borcima
 

Abdulah Delić-istorijska uloga SDA u BiH

Šefik Džaferović govorio o aktuelnoj poilitičkoj situaciji u BiH

Gosti i domaćini na obilježavanju 23.godišnjice SDA Živinica i SI Bosne

Ismet Osmanović-SDA Živinica slijedi zacrtani put Alije Izetbegovića

 

Vaš komentar na članak: