Šerići: Akademija U susret Bajramu

Večeras je  u Domu Kulture Šerići, u organizaciji OO SDA Živinice i Mjesnog odbora SDA Šerići, održan prigodan kulturno zabavni program, pod nazivom "U susret Bajramu". Programu u Domu kulture prethodila je tradicionalna priprema halve, po  kojoj su Šerićani na daleko čuveni.

  Svečana akademija u Domu kulture započela je intoniranjem državne i stranačke himne, nakon čega su se smjenjivali raznovrnsni sadržaji na pozornici.

  Dobrodošlicu priusutnima na svečanoj akademiji poželjeli su voditelji programa Meliha Aličić i Jasmin Pepić, podsjećajući prisutne na nastanak ovog velikog praznika muslimana cijelog svijeta:

 "Dva mjeseca i deset dana nakon ramazana dolazi najznačajniji islamski blagdan Kurban-bajram ili Hadži-bajram. Naš najznačajniji islamski blagdan je izravno vezan za Ibrahima a.s., graditelja Ka’be i njegovog sina Ismaila a.s. Prema Kur’anu i usmenoj predaji, prije pet hiljada godina godina Ibrahim a.s. doveo je svoju drugu ženu Hadžeru s tek rođenim sinom Ismailom na mjesto današnje Mekke i po Božjoj naredbi ostavio ih, dolazeći s vremena na vrijeme u obilazak. Ibrahim a.s. se zavjetovao Bogu da će ukoliko mu On podari potomka, žrtvovati ga u Ime njega i 30.godina nakon rođenja Ismaila a.s. Gospodar ga poziva da ispuni obećanja. Zbog spremnosti da žrtvuje sina u ime Boga, Allah dž.š. šalje velikog ovna za žrtvu –kurban zamjenu za Ismailov život, od tada seže običaj  klanja kurbana. U dane kurban bajrama osim klanja kurbana muslimani širom svijeta obavljaju i hadž, petu islamsku dužnost, zijarete sveti hram u Mekki koji je sagradio Ibrahim sa sinom Ismailom".

  U nastavku svečanosti  smjenjuje se tačka po tačka, a publika u prepunoj sali Doma kulture aplauzima je nagrađivala izvođače. Ilahije su uspješno izvodili Sefer Mrakanović, Suad Delić i Ibrahim Đihanović.Popularni "Hadžija" oduševio je prisutne sevdalinkama, a kruna programa bio je nastup folklorne sekcije KUD-a Modrački mornari Šerići, koji se predsatvio novim kreacijama.Profesorica  Jasminka Čičkušić je uspješno prpremila recitale sa učenicima OŠ ŠERIĆI.

 Na kraju programa svi su se veselili i uhvatili u kolo, koje se proširilo na dvorištu susjedne osnovne škole! Organizatori večerašnje svečane akademije posebno se zahvaljuju na saradni ZR Narodnoj nošnji iz Živinica, koja je ustupila odgovarajuću opremu za voditelje i učesnike programa, čime je svečana akademija u znatnoj mjeri obogaćena.

  Predsjednik Općinskog odora SDA Živinice Abdulah Delić prisutnima se obratio prigodnim riječima i svima čestitao BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN ! Takođe, čestitke je uputio i predsjednik MO SDA Šerići Zijad Aličić. /Š.G./

Učenje Kur’ana Sameda Muminhodžića

Sefer, Suad i Ibrahim-interpretacije ilahija

Zaigrali i  Modrački mornari

Voditelji  programa Meliha Aličić i Jasmin Pepić

Posjetioci pažljivo pratili program U susret Bajramu