Kulturno umjetničko društvo Modrački mornari iz Šerića izvršilo je večeras posljednje pripreme pred put u Tursku, gdje će od 9. do 15.jula učetvovati na Međunarodnom festivalu folklora u Beysehiru, koji se nalazi sjeverno od poznatog turističkog mjesta Antalije.

 "Beysehir je poznato tursko jezero, a s obzirom da su i naši mornari sa Modračkog jezera biće nam ugodniji boravak u ovm turskom gradu. Ovo je naš prvi izlazak iz BiH i nastojaćemo predstaviti našu općinu i BiH u najboljem svjetlu. Nedavno smo bili na Festivalu u Brki kraj Brčkog, redovno smo se pripremali, a večeras smo održali generalnu probu i očekujem uspjeh na gostovanju u Turskoj", kaže nam predsjednik KUD Modrački mornari iz Šerića Samir Čičkušić.

 Osim Šerićana na put zajedno ide i grupa od 7 članova KUD-a Priluk, tako da će ukupno u Tursku putovati 42 člana iz ova dva folklorna sastava. Naš folklorni sastav ide uglavnom uz pomoć roditelja djece, a nešto se sabralo i od lokalnih poduzetnika, o čemu Čičkušić kaže:

 "Sve ovo što godinama radimo je čisti amaterizam i uglavnom nam pomažu roditelji djece koji vole folklor. Istina, nešto smo sabrali i od lokalnih poduzetnika, mada još uvijek nismo zatvorili konstrukciju finasiranja".

 Oslonac na vlastite snage i ljubav prema folkloru premostile su finasijske teškoće, a nakon Turske vrijedni članovi KUD Modrački mornari učestvovaće na još nekoliko domaćih festivala./Š.G./

Modrački mornari pred generalnu probu za nastup u Turskoj
 

Vaš komentar na članak: