Živiničani su uz zvuke Posmrtnog marša Duvačkog orkestra Konjuh ispratili na vječni počinak svog sugrađanina Slavka Grgića, koji je preminuo u 58.godini života, nakon kraće i teške bolesti!

  Svoje odrastanje i školovanje u porodici metalskog radnika Franje, Slavko je zaokružio u Živinicama, a nastavio u Tuzli-sve do diplome dipl.ecc, da bi se zaposlio u voljenom gradu i tu ostao do kraja života.

  Najveći dio radnog vijeka proveo je u Živiniceprometu i Omegi, mada ga se sjećamo iz mlađih dana i kao službenika u općinskoj administraciji.U firmama gdje je radio bio je poštovan kao stručnjkak za ekonomsko – finasijske poslove, pa je kao takav bio i član Upravnog odbora Privredne komore Tuzlanskog kantona, dajući svoj doprinos razvoju ovog  područja.

 Slavko nije bio samo vrstan stručnjak na radnim mjestima gdje je bio zaposlen, već je u slobodno vrijeme rado pisao priče, pjesme i kozerije, a tokom 90-ih inspisrisan borbom Armije BiH i živiničkih boraca piše pjesmu Bosno moja, čiju je realizaciju povjerio bratu Zvonki i Ćuta bendu, te smo je često  slušali i gledali na TV Živinicama. Interpretacija te divne pjesme aranžirana je u stilu narodnog melosa.

 Ime Slavka Grgića nalazima i kao lektora i recenzenta autora knjiga ovih prostora, a u svom predgovoru knjizi Arifa Alije Delića, "Nekrologij šehida i poginulih boraca općine Živinice", kaže:

 "Poštena bosanska duša mislila je da u ovoj zemlji rata niti hoće niti može biti.Ta razmišljanja su upravo raznijeli vjetrovi rata, a ljudski životi su postojali bezvrijedni!Da se podli planovi  neprijatelja BiH ne bi obistinili digli su se njeni najbolji sinovi i krenuli u svetu misiju odbrane svojih ognjošta, vjere, kulture. Mnogi od njih više nisu među nama, ali su u nama", govorio je i pisao Slavko Grgić, pa tako isto i nama preostaje da zaključimo kako će i Slavko uvijek biti tu-među nama! To su najbolje potvrdili brojni Živiničani na jučerašnjem oproštaju, u čijim će srcima zauvijek ostati urezano ime ovog velikog čovjeka!

Slavko Grgić
 

Vaš komentar na članak: